in

Umjetna inteligencija osmislila sopstveni govor

Umjetna inteligencija (AI – Artificial intelligence) posljednjih godina doživljava neviđeni procvat zbog čega se mnogi pribojavaju kako bi u budućnosti mogla raditi poslove koje su do sada radili ljudi.

Ono što se upravo događa jest otvaranje mogućnosti ljudske interakcije s AI rješenjima (“jezičnim modelima”) i to na impresivnoj razini.

Već su izašla istraživanja koja ukazuju kako AI rješenja za komunikaciju/razgovor u svim segmentima mjerenja imaju višu razinu IQ-a od prosječnog čovjeka te fascinantnu mogućnost prilagođavanja.

Svakodnevno u medijima i društvenim mrežama izlaze nove informacije o rješenjima koje će omogućiti AI, pa tako sada znamo da će vrlo brzo naš rad s Excel tablicama biti puno manje mukotrpan te će se otvoriti svijet novih mogućnosti.

Priče o tome kako će ChatGPT i slična rješenja ubuduće drastično proširiti mogućnosti tražilica kao što Google postale su opće mjesto.

S obzirom koliko se ChatGPT lijepo izražava, trenutno je postalo jasno kako bi ubrzo niz radnih mjesta u profesijama koje žive od pisane riječi mogao biti ugrožen ili će novinari dobiti novog saradnika u obliku AI rješenja.

No, AI revolucija bit će brzo vrlo šira od pisane riječi. U podcastu koji je objavljen na društvenim mrežama, AI “glumi” i novinara i njegovog stručnog sugovornika koji razgovaraju o jednoj naučnoj temi i to na nevjerovatan način.