in

Apple za 2024. godinu priprema nešto veće iPad Pro modele

Oni koji smatraju da modeli Appleovog iPada Pro nisu dovoljno veliki, morat će sačekati 2024. godinu kako bi mogli kupiti veće verzije.

Analitičar Ross Young tvrdi da Apple radi na većim modelima iPada Pro, no da razlika neće biti baš velika. Riječ je zapravo o 11,1 i 13-inčnom OLED iPadu Pro, koji će stići na tržište u prvom kvartalu 2024. godine.

Aktuelni modeli iPada Pro dolaze u dvije veličine, 11 i 12,9-inča. S obzirom na malo povećanje veličine, može se pretpostaviti da nadolazeći modeli neće imati veće kućište, nego će Apple vjerovatno povećati veličinu ekrana tako što će ivice učiniti nešto manjim.

Međutim, glavna razlika između “starih” i novih iPad Pro modela bit će u tehnologiji ekrana. Trenutno 11-inčni iPad Pro koristi LCD display, dok 12,9-inčni iPad Pro ima mini-LED display. Young tvrdi da će veće verzije tableta posjedovati OLED displaye.

Glasine o iPadima s OLED ekranima kruže već dugo, a DigiTimes tvrdi da su se proizvođači mini-LED ekrana već fokusirali na automobilsku industriju s obzirom na to da Apple vjerovatno prelazi na OLED.

Treba reći da je Young ranije kazao da Apple radi na masivnoj 14,1-inčnoj verziji iPada Pro koja se očekuje ove godine, dok The Information piše da bi taj uređaj mogao biti čak i veći sa 16-inčnim ekranom. Ipak, Young je kasnije saopćio de Apple više ne razvija taj uređaj.