in

Appleovi iPhone 15 i 15 Plus bi mogli dobiti kameru od 48 MP

Apple će u drugoj polovini ove godine predstaviti nove modele iPhonea, a sada se pojavila informacija da će iPhone 15 i iPhone 15 Plus dobiti kameru od 48 MP.

Riječ je o glavnoj kameri koja je bila dio iPhonea 14 Pro i iPronea 14 Pro Max iz 2022. godine, a koja bi trebali naslijediti iPhone 15 i iPhone 15 Plus u septembru ove godine.

Bit će to značajna promjena za naredni iPhone, posebno kada se uzme u obzir koliko su male razlike između iPhonea 13 i iPhonea 14 jer obje generacije imaju u suštini isti hardver kamere s nekim softverskim poboljšanjima za noviji model. Međutim, telephoto kameru i LiDAR senzor ne treba očekivati u slučaju “jeftinijih” iPhonea. Analitičar Jef Pu svoje tvrdnje podupire informacijama koje je dobio iz lanca dobavljača bliskih ovom pitanju.

Glavna kamera od 48 MP koju koriste iPhone 14 Pro i iPhone 48 Pro Max prilična je novost u svijetu kamera Appleovih uređaja, ali će sasvim sigurno postati oslonac za buduće modele iPhonea te vremenom doživjeti brojna poboljšanja i promjene.

U standardnom načinu fotografisanja iPhone 14 Pro i Pro Max koriste quad-binning tehnologiju za fotografije od 12 MP, što bi u teoriji trebalo značiti mnogo bolju osjetljivost na svjetlo i dinamiku. Korisnik može napraviti i RAW fotografiju do 48 MP, što mu daje puno prostora za obradu i uređivanje.

Pu je također potvrdio da iPhone prelazhi s Lightning porta na USB-C, koji je obavezan po novom zakonu Evropske unije.

Što se tiče iPhonea 15 Pro i iPhonea 15 Ultra, očekuje se titanijski okvir umjesto onog od nehrđajućeg čelika bez fizičkih dugmadi za glasnoću zvuka i uključivanje/isključivanje uređaja. Nazad će se naći periskopska 12 MP (6x) kamera, a uređaj će pokretati Appleov A17 Bionic procesor izgrađen na 3nm tehnologiji.

Baš kao i iPhone 15 Pro i 15 Pro Max, iPhone 15 i 15 Plus se očekuju u septembru ove godine, ali sa A16 Bionic procesorom koji trenutno pokreće iPhone 14 Pro i Pro Max, dok će iPhone 15 Pro i iPhone 15 Ultra dobiti A17 Bionic procesor izgrađen na TSMC-ovoj poboljšanoj 3nm tehnologiji poznatoj kao N3E, koja donosi poboljšanje performansi i efikasnosti.

Očekuje se da će Apple nove modele iPhone predstaviti 13. septembra, kao i da će prodaja početi deset dana kasnije.