in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Koja boja urina je znak opasnih bolesti

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili izmeta, ali realnost leži u činjenici da su ove izlučevine važne za naše zdravlje

Većina nas ne voli pričati o stvarima poput urina ili izmeta, ali realnost leži u činjenici da su ove izlučevine važne za naše zdravlje. Možda ne razgovaramo o tome, ali svi znamo da premalo ili previše ovih izlučevina nije dobro za naše zdravlje. Sigurno ste se barem jednom pitali zbog čega vam je tamna mokraća i čime to može biti uzrokovano?

Postoji nekoliko stvari koje su svima vidljive kod uriniranja. Možda je muškarcima lakše primijetiti kod mokrenja u pisoar ili školjku i ženama ako pogledaju maramicu s kojom su obrisale ostatak urina. Osim toga, ako postoji osjećaj peckanja ili boli kod uriniranja, pomislimo kako bi trebali provjeriti što točno izlučujemo, piše Human’nHealth, prenosi Geek.hr..

Važno je znati što nam urin govori o nama. Stručnjaci kažu kako je urin najlakši način samopregleda našeg tijela. Što predstavlja tamna mokraća? Ako negdje u tijelu postoji problem, on će se pojaviti u našim izlučevinama. Promjene u mirisu i boji su izravni pokazatelji neispravnog funkcioniranja naših tjelesnih sistema.

Urin pomaže kod naznake trudnoće, unutrašnje ozljede ili nekog problema koji se ne može otkriti izvana. Također, može ukazati na upale mokraćnih puteva ili dehidraciju kroz promjenu boje urina tako da postaje tamniji i gušći, što isto ukazuje na to da je razina kofeina ili nikotina u našem tijelu porasla, naročito kod žena.

 

Štoviše, ako urin ima čudan miris onda je to normalno. Znamo da zvuči čudno, ali čudan miris kod urina je dobar pokazatelj. Ali druge karakteristike, kao ove već navedene, kao što je bol ili osjećaj peckanja, mogu ukazati da nam je potreban pregled što je prije moguće.

Inače, boja urina jest ili bi trebala biti blijedo žute boje. To je zato što sadrži spoj pod nazivom bilirubin, spoj koja se stvara raspadom hemoglobina. Ali urin mijenja boju iz mnogih razloga, nekih bezopasnih te nekih alarmantnih.

Najčešće boje urina variraju:

Tamno žuta: kako je svijetlo žuta boja normalna za urin, tamno žuta boja ukazuje da osoba pati od dehidracije pošto je koncentracija soli veća od normalne. Manje vode će značiti tamnije žutu nijansu urina, tako da pijte što više vode kada se ovaj problem pojavi.

Crvena: ova boja varira od nijanse ružičaste do tamno crvene boje. Test može specificirati da li urin sadrži krv ili ugruške krvi, kao što je hematurija. Ali ovo je ozbiljan problem kojeg biste trebali provjeriti što prije. Može se pojaviti zbog bilo koje infekcije mjehura, mokraćnih puteva ili uretre. Također, rak prostate kod muškaraca ili mjehura kod oba spola ili čak naporna vježba može dovesti do toga da urin bude crvene boje.

Smećkasto crna: ovo je također boja koja može varirati, od smeđe do crne. Može biti i tamna nijansa crvene boje. Ali ova boja se pojavljuje zbog nepravilnog rada jetre i stanja poput hepatitisa, blokade žučovoda, tumora ili čak ciroze jer se bilirubin pojavljuje u mokraći. Također, ozbiljna stanja poput hemolitičke anemije ili melanoma mogu uzrokovati da urin bude smećkasto crne boje.

Narančasta: mnogi lijekovi mogu uzrokovati da urin bude narančaste boje. Također, pretjerana konzumacija citrusa ili mrkve može biti razlog za narančasti urin.

Urin je indikator nekih problema, tako da ga provjeravajte s vremena na vrijeme. Ako primijetite neobičnu boju mokraće (npr. izrazito tamna mokraća), svakako bi trebali obratiti pozornost. Mnogi ljudi ignoriraju ove vidljive znakove i riskiraju razvitak ozbiljnijih bolesti.