Foto: alef.aero
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(FOTO) Prvi leteći automobil: Stiže na tržište za tri godine

Budućnost

Kompanija Alef Aeronautics iz San Matea u Kaliforniji, odlučila je biti prva koja će na tržište izbaciti električni leteći automobil. Cilj im je naprav iti to u naredne tri godine, a nedavno su predstavili koncept tog vozila, nazvan Alef Model A.

Kao što je već navedeno, riječ je o električnom letećem automobilu s karoserijom prekrivenom mrežom ispod koje se skriva osam propelera. Njegovi propeleri zamjenjuju tradicionalne automobilske motore, omogućuju mu da uzleti ravno u zrak s konvencionalne ceste, bez potrebe za bilo kakvom specijaliziranom pistom.

Vrlo je zanimljivo to što se nakon polijetanja karoserija automobila naginje za 90 stepeni, tako da je gornji dio automobila okrenut prema naprijed, a propeleri onda jednostavno daju potisak prema naprijed.

Putnička kabina, međutim, okreće se oko osi i ostaje u vodoravnom položaju kako bi putnici mogli biti okrenuti prema naprijed tokom leta, objašnjava Daily Mail.

Cijena tog vrlo ambicioznog letećeg automobila trebala bi biti oko 300.000 dolara, a njegova isporuka trebala bi biti već 2025. godine, sudeći prema riječima Jima Dukhovnyja, osnivača Alef Aeronauticsa.