in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zastrašujuće: Ovako zvuči udaranje solarne oluje u Zemljino magnetsko polje

Naučnici su podatke sakupljene pomoću ESA-inih satelita pretvorili u neobičnan zvučni aranžman

Ljubitelji horor igara i filmova zavoljet će najnoviju snimku koju je objavila ESA. Na njoj se može čuti sonifikacija udara solarne oluje u Zemljino magnetsko polje koje neugodno grmi dok brani planet od kozmičke radijacije.

Elektromagnetsko se polje, doduše, ne može snimiti uperivanjem mirkofona prema nebu. Naučnici s Tehnološkog sveučilišta Danske iskoristili su podatke snimljene pomoću tri Swarm satelita iz ESA-e te ih pretvorili u zvuk, predstavivši time naše magnetsko polje i cijeli Sunčev sustav, piše Engadget.

Eterični zvuk podsjeća na drvene viseće zvončiće koji udaraju u ritmu potresa, odnosno nešto slično kretanju ledenjaka.

“Tim je sakupio podatke ESA-inih satelita Swarm i još par izvora kako bi manipulirao magnetskim signalima i stvorio zvučni prikaz temeljnog polja. Projekt je polučio uspješnim spajanjem umjetnosti i nauke”, rekao je muzičar i stručni suradnik Klaus Nielsen.

“Gmljavina Zemljinog magnetskog polja prati interpretaciju geomatnetske oluje koja je nastala kao rezultat solarne baklje izbačene 3. novembra 2011.”

Ako se ovih dana nađete u blizini trga Soljberg u Kopenhagenu, zvuk magnetskoj polja moči ćete preslušati uživo preko 30 zvučnika uperenih prema tlu. Zvučnici će snimku puštati triput dnevno sve do 30. oktobra.

“Zvučnike smo aranžirali tako da svaki predstavlja neko mjesto na Zemlji te demonstrira kako je magnetsko polje mijenjalo intenzitet tijekom prošlih 100.000 godina”, rekao je Nielsen.

Zvuk poslušajte ovdje.