REUTERS/Tingshu Wang
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kina lansirala raketu tešku 21 tonu: Niko ne zna gdje je niti gdje će pasti

Mogla bi pasti i na naseljena područja

Kineska raketa teška 21 tonu u potpunosti je izvan kontrole te polako pada nazad na Zemlju, a bi mogla pasti i na naseljena područja, upozoravaju stručnjaci.

Kineska svemirska agencija CNSA prošle je srijede iz lansirne baze Wenchang na otoku Hainanu u Zemljinu orbitu lansirala raketu Dugi pohod 5B koja bi sada mogla pasti bilo gdje na Zemlju, prenosi The Mirror.

Na raketi je kao teret poslan prvi modul buduće kineske svemirske postaje Tiangong-3, nazvan Tianhe (u prijevodu, “nebeska sloga”). Drugo je ovo lansiranje rakete Dugi pohod 5B, koja za sada nema mogućnost ponovnog korištenja svojih glavnih dijelova.

Nakon što je u željenu orbitu ubacila modul svemirske postaje, kako se može vidjeti na priloženom videu, raketa je ostala u orbiti – nekontrolirana. Oko 21 tonu težak, 30 metara dug i oko 5 metara u promjeru, središnji stupanj kineske rakete sada orbitira oko našeg planeta u nestabilnoj orbiti, iz koje bi mogao svakoga dana ispasti, odnosno početi proces neplaniranog i nekontroliranog deorbitiranja.

Predviđa se da će velik dio rakete izgorjeti pri ulasku u atmosferu, ali veliki komadi svemirskog otpada lako bi mogli preživjeti taj pad i završiti na tlu ili u oceanu.

Raketa se trenutačno kreće u nagnutoj orbiti, tako da joj je najsjeverniji dio putanje nešto sjevernije od Madrida, New Yorka i Pekinga (doseže 41,5° sjeverne zemljopisne širine), a na jugu putanja seže do zemljopisnih širina Novog Zelanda.