in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kupujete gejmerski laptop? Ovo morate znati!

Šta je to Max-Q GPU?

Kupovina laptopa za igranje videoigara obično uključuje biranje dovoljno jakog hardvera za većinu, ako ne i sve moderne igre. Ako kupite preslab laptop, to će negativno utjecati na performanse u videoigrama.

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju pri kupnji gejmerskog laptopa je GPU, odnosno grafički procesor. GPU služi za izračun vizualnog dijela igara – grafike. Ako je GPU slab, u igrama ćete morati smanjiti detalje sve dok ne postanu igrive, što znači da će slabiji GPU rezultirati, recimo to tako, ‘ružnijim’ vizualima.

Kad kupujete grafički procesor za svoj laptop, gledajte brojke – što je veći broj, to se radi o jačoj grafičkoj kartici. Kad birate vRAM, odnosno videomemoriju grafičke kartice, ciljajte između 6 GB i 8 GB.

Tu je i potrošnja energije: što je veća, bolje su performanse, ali kraće traje baterija.

Šta je to Max-Q GPU?

Grafičke kartice Max-Q ekskluzivan su proizvod Nvidije – riječ je o malo slabijim verzijama procesora za stolna računala, reduciranih da bi stali u laptop. GPU-i poput RTX serije 30 pružaju izvrsne performanse i ponešto slatkiša za oči poput ray tracinga – ocrtavanja svjetla i refleksija na površinama u pravom vremenu. U vrijeme pisanja ovog članka, doduše, najjače GPU-ove je jako teško naći zbog globalne nestašice čipova, što znači da ste osuđeni na RTX seriju 20 ili AMD-ovu Radeon RX seriju 5000M, objašnjava Makeuseof.

Vodite također računa o tome da GPU u laptopu nećete moći nadograditi, što znači da vam treba onaj s dugotrajnim i kompetentnim GPU-om.

CPU – procesor

Centralna računalna jedinica računala, poznata i kao CPU ili Central processing unit, također je važna za videoigre. CPU mora surađivati s GPU-om i omogućava glađi gejming. Možda imate izvrstan GPU, ali ako je CPU slab, igre bi vam se mogle usporiti.

Što se izbora tiče, imamo Intel i AMD. Ako kupujete Intel, tražite minimalni Core i7 desete generacije. Ako kupujete AMD, pokušajte pronaći nešto na razini Ryzena 7 4800H ili više.

Kao što je to slučaj s grafičkim čipom, CPU u laptopu nije moguće mijenjati.

RAM je jako važan za igranje igara. Kad kupujete gejming laptop, ne tražite ništa manje od 8 GB DDR 4 RAM-a. Ako možete, ugrabite 16 GB. Također vodite računa o tome da, za razliku od procesora i grafike, memoriju možete nadograđivati. Prije nego što to napravite, provjerite ima li vaše novo računalo dovoljno RAM slotova za nadogradnju koju ste željeli. Moderni gejmerski prijenosnici trebaju dozvoljavati barem 16 ili 32 GB RAM-a.

Rezolucija ekrana i brzina osvježenja

Moderni gejming laptopi dolaze s HD ekranima dok velik broj modela podržava frekvencije rada do 120 Hz. Ako tražite glatku grafiku u rezoluciji 1080p na 120 Hz, ovo je idealno rješenje. Ako tražite jače performanse, razmislite o brzinama od 144 Hz, 240 Hz ili 360 Hz, a koje, zbog brzine reakcije, jako dobro služe za kompetitivni gejming.

HDD ili SSD?

Moderne AAA igre zauzimaju sve više i više mjesta na disku, što znači da nije loše razmisliti o minimalno 1 TB zapremnine. Neki laptopi imaju slotove za dva diska, što znači da možete imati igre na jednom disku, a ostatak softvera na drugom. Druga stvar koju biste mogli uzeti u obzir je izbor između HDD-a i SSD-a, odnosno hard diska i solid state diska. HDD obično pruža veću zapremninu dok je SSD dramatično brži, što znači da igrama treba manje vremena da se učitaju.

Baterija

Gejming laptopi su poznati po mnogočemu osim po dugotrajnim baterijama, s obzirom na njihove izuzetno zahtjevne komponente. Manje moćne komponente obično znače dulji život baterije, ali u konačnici kontriraju ideji konfiguracije – a to je moćan hardver koji služi za pokretanje zahtjevnih videoigara. Potencijalna utjeha leži u činjenici da gejming laptopi većinom imaju izmjenjive baterije, što znači da kad jednu potrošite – možete kupiti drugu. S druge strane, ovakve situacije uglavnom ćete lako zaobići tako da, kao i većina gejmera koji koriste laptope, tijekom igranja spojite računalo s utičnicom.