in

Microsoft napravio novi veliki korak prema unifikaciji .NET platforme

Vaš idući PC računar koji budete kupili mogao bi stići s naprednim sigurnosnim koprocesorom koji će vam čuvati podatke od krađe.

Microsoft je predstavio svoj novi projekat pod nazivom Pluton, u kojem sarađuje s AMD-om, Intelom i Qualcommom, kako bi izradili x86 i ARM procesore koji uključuju sigurnosnu komponentu.

U svojoj osnovi Pluton je evolucija postojećeg TPM modula koji možete pronaći u mnogim modernim računarima. TPM pohranjuje informacije o vašem operativnom sistemu vezane za sigurnost i omogućava funkcije poput Windows Hello. No bez obzira na dodatnu zaštitu koju pruža računarima, ona i dalje ostaju ranjiva, pa su istraživači već demonstrirali mogućnost da hakeri napadnu interfejs sabirnice koja omogućuje komunikaciju između TPM-a i CPU-a.

Upravo tu nastupa Pluton, koji integriše TPM direktno u CPU, čime otklanja mogućnost takvih napada.

Konačni cilj CPU-a s integriranim Plutonom je da se zaštite vaše enkripcijske ključeve i lične podatke.

Microsoft tvrdi da će Pluton pružiti veliku dodatnu zaštitu, jer hakeri neće s njega moći skinuti niti jedan od tih podataka, čak i ako će biti u potpunom fizičkom posjedu vašeg PC-a. Pored toga, protiv budućih novih prijetnji Microsoft će omogućiti nadogradnje firmwareaCPU-a direktno s njegovih servera putem sigurne konekcije.

Obzirom da se radi o sigurnosti pomoću nove hardverske komponente, od ovoga nećete imati nikakve koristi ukoliko ne kupite novi čip, a za sada još nije poznato kada ćete za to imati mogućnost.