in

TUGYTUGY

Bitcoin ponovo u uzlaznoj putanji, cijena premašila 17.000 dolara

Nakon što je nekoliko mjeseci provela na stabilnim nivoima od oko 10.000 američkih dolara, vrijednost bitcoina posljednjih sedmica ponovno je počela rasti.

Tijekom prošle sedmice premašila je prvo 15, pa ove sedmice i 17 hiljada dolara. Na ovim nivoima bitcoin do sada je bio samo jednom, i to u historijskom skoku u kojem je, krajem 2018. godine, njegova vrijednost nakratko dosegla 20.000 dolara. Tada se na nivou od preko 16.500 dolara zadržala tek sedam dana.

Ovaj porast od oko 60% u samo šest sedmica ponovo predstavlja naglo kretanje cijene prema gore, a to je odmah potaknulo i mnoge da se vrate na kriptotržište i počnu zazivati visoke ciljeve. Analitičari ugledne investicijske banke CitiBank predvidjeli su da bi u novom uzlaznom trendu do kraja sljedeće godine jedan bitcoin mogao vrijediti čak 318.000 dolara. To su zaključili upoređujući bitcoin sa zlatom koje je svoj veliki porast cijene bilježilo početkom 1970-ih godina.

S druge strane, postoje i oni koji primjećuju da tzv. “kitovi”, odnosno veliki igrači na ovom tržištu, počinju “shortati” cijenu bitcoina, tj. kladiti se na njen skoriji pad.

Razlozi za brzi porast cijene bitcoina proteklih sedmica su višestruki. Kao glavni pokretači tog trenda ističu se koronakriza i odgovor mnogih monetarnih vlasti u svijetu koje “printaju” novac, izazivajući tako inflaciju – pa su se investitori odlučili skloniti imovinu u kriptovalute. Poticaj poskupljenju dao je i PayPal nedavnom aktivacijom usluge kupovine kriptovaluta korisnicima u SAD-u, a oni koji se bave tehničkom analizom cijena kažu da smo trenutno u ciklusu rasta koji bi se mogao nastaviti do novih rekordnih nivoa. Tržište je, kako bilo, nakon nekoliko mjeseci stagnacije ponovo probuđeno, a bitcoin je još jednom postao “vruća roba”.