in

Apple planira praviti jeftine laptope?

Jeftini proizvodi nešto su što obično ne povezujete s Appleom. Međutim, prema novim glasinama, tvrtka iz Cupertina bi sljedeće godine mogla izdati novu liniju relativno jeftinih MacBook računala koja se mogu natjecati s Chromebookovima u obrazovnom sektoru.

Glasina – naglasak na toj riječi – dolazi iz tajvanske publikacije DigiTimes , koja se poziva na izvore iz industrije. Piše da bi jeftini MacBookovi mogli biti objavljeni već u drugoj polovici 2024.

Nova MacBook linija proizvoda navodno će imati metalno vanjsko kućište sličnog izgleda kao Air i Pro prijenosna računala, ali će biti izrađeno od drugačijih (tj. jeftinijih) materijala – sadašnji MacBookovi koriste aluminijsku slitinu – a cijena mehaničkih komponenti će biti niža. DigiTimes ne otkriva nikakve potencijalne specifikacije ili cijene nove MacBook serije.

Datum lansiranja u drugom dijelu 2024. temelji se na trenutačnom nedostatku povezanih aktivnosti kod glavnih Appleovih dobavljača kao što su Foxconn i Quanta Computer, što znači da je malo vjerojatno da će se dogoditi lansiranje u prvoj polovici sljedeće godine.

Kao i s mnogim drugim stvarima, pandemija je povećala prodaju Chromebookova – jefitnih laptopa sa Chrome OS sustavom, sa samo 13,9 milijuna jedinica u 2019. na 30,4 milijuna u 2020. i 33,5 milijuna u 2021. Od tada je prodaja usporila, ali su još uvijek vrlo popularni među studentima i u obrazovnim ustanovama.

Moguće je da bi Apple mogao koristiti svoj stariji procesor, kao što je M1 SoC, u ovim MacBookovima usmjerenim na obrazovanje kako bi smanjio troškove. Ali i dalje je teško zamisliti da bi se mogli natjecati s Chromebookovima samo cijenom, s obzirom na Appleovu definiciju niske cijene. Većina Chromebooka prodaje se po cijeni između 200 i 300 USD, dok Appleov najjeftiniji tablet, osnovni iPad, počinje s 329 USD, a uz njega nema standardne tipkovnice. Najjeftiniji MacBook na Appleovoj web stranici, MacBook Air 13 s M1 čipom, košta 999 USD.