in

Chrome donosi nekoliko novih sigurnosnih značajki

Još u julu 2021. Google je izjavio da želi proširiti usvajanje HTTPS-a svojim HTTPS-First načinom rada. Bilo je to samo nekoliko mjeseci nakon što je Google najavio da će prema zadanim postavkama koristiti HTTPS za URL-ove . HTTPS-First se može omogućiti unutar postavki preglednika uključivanjem “Uvijek koristi sigurne veze” unutar Privatnost i sigurnost > Sigurnost.

Ranije danas, Chromium tim najavio je da će vrlo brzo postaviti HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) kao zadani. To znači da će Google provjeriti ima li sigurnu mrežnu vezu i automatski nadograditi na HTTPS, iako će postojati i rezervni način rada, samo u slučaju da HTTPS nije dostupan na web-mjestu. Trenutno je u fazi testiranja na Chrome verziji 115.

svojoj najavnoj objavi Chromium tim objašnjava:

Chrome će automatski nadograditi sve http:// navigacije na https://, čak i kada kliknete vezu koja izričito navodi http://.

.. Chrome će otkriti kada ove nadogradnje ne uspiju (npr. zbog toga što web-mjesto pruža nevažeći certifikat ili vraća HTTP 404) i automatski će se vratiti na http://. Ova promjena osigurava da Chrome koristi nesiguran HTTP samo kada HTTPS doista nije dostupan, a ne zato što ste kliknuli na zastarjelu nesigurnu vezu. Trenutno eksperimentiramo s ovom promjenom u Chrome verziji 115

Još jedno proširenje ove sigurnosne mjere je da će Chrome uskoro početi upozoravati na potencijalno zlonamjeran sadržaj, tj. kada korisnik pokuša preuzeti rizičnu datoteku preko nesigurne veze. Chromium tim objašnjava da neće upozoravati na tipično sigurne datoteke poput slika, audio/glazbenih datoteka ili video datoteka.

Očekuje se da će ove promjene biti dostupne korisnicima od sljedećeg mjeseca, oko sredine rujna. Više o promjenama možete saznati na službenom blogu na Chromiumovoj stranici.