in

Telefoni će dodatno poskupiti u 2024. godini

Prema nedavnim curenjima informacija, nadolazeći čipset Snapdragon 8 Gen 3 iz Qualcomma navodno ima visoku cijenu, a neki proizvođači Android pametnih telefona traže alternativne opcije za uređaje za 2024. godinu.

Pouzdan izvor podataka, Digital Chat Station, tvrdio je na Weibu da bi povećanje cijene Snapdragona 8 Gen 3 moglo navesti tvrtke da koriste Snapdragon 8 Gen 2 iz 2022. godine u telefonima sljedeće godine. Alternativno, neki bi veliki OEM proizvođači mogli potražiti rivala MediaTeku i njegovom nedavno najavljenom Dimensity 9300 čipu.

Očekuje se da će Dimensity 9300 debitirati u listopadu i mogao bi pružiti performanse usporedive sa Snapdragonom 8 Gen 3, što ga čini atraktivnom opcijom ako je cijena niža. Rana curenja sugeriraju da će Dimensity 9300 koristiti četiri Cortex-X4 i četiri Cortex-A720 jezgre s najnovijim MediaTekovim GPU-om i podržavati do 9,6 Gbps LPDDR5T RAM-a.

S druge strane, Qualcomm još uvijek treba predstaviti Snapdragon 8 Gen 3 u listopadu, iako bi se lokacija događaja na Havajima mogla promijeniti zbog nedavnih šumskih požara na otocima.

U lipnju je AnTuTu benchmark Snapdragon 8 Gen 3 otkrio značajan napredak u performansama u odnosu na svog prethodnika. Slike koje kruže internetom pokazuju da je novi SoC postigao rezultat od 1.771.106 u AnTuTu v10 benchmarking testovima. Za usporedbu, Snapdragon 8 Gen 2 je testiran na oko 1,4 milijuna u testovima v10.

Priča se da će čipset sljedeće generacije koristiti konfiguraciju 1+3+2+2 jezgre, s jednom premium X-jezgrom, tri vrhunske A720 jezgre, dvije A710 jezgre i dvije učinkovite A510 jezgre.

Sve veći troškovi Qualcommovih premium čipova već su utjecali na cijene za marke poput Samsunga, pridonoseći višim cijenama telefona na nekim tržištima ove godine.