in

Test pokazao – Firefox je bolji od Chromea!

Prošle godine kolege s portala Neowin su objavili nekoliko članaka s recenzijama u kojima su uspoređivali performanse i učinkovitost raznih popularnih preglednika stolnih računala na Windowsima. Dok je drugi set testova promatrao učinkovitost preglednika , prvi je duboko zašao u aspekt performansi koristeći neke odgovarajuće referentne vrijednosti .

Kao što je prije spomenuto, testovi su provedeni na Windowsu tako da morate potražiti negdje drugdje u slučaju da tražite usporedbe preglednika na drugim operativnim sustavima, poput recimo Linuxa ili iOS-a. Govoreći o tome, Mozilla je nedavno dodala “pero u svoju kapu” jer je Firefox konačno uspio nadmašiti Google Chrome u najnovijem SunSpider benchmark testu na Windows 10.

Podatke o izvedbi objavio je Mozillin JavaScript tim na web stranici Are we fast yet koja prati performanse svog preglednika u JavaScriptu i njegovu usporedbu s Chromiumom.

Za one koji ne znaju, SunSpider je alat dizajniran za testiranje izvedbe JavaScripta. WebKit ga je prvi put objavio 2007., a posljednji put je ažurirano 2013. i od tada je na desetak godina zamijenjeno novijim testovima poput Googleovih V8 i Octanea. Dakle, pobjeda, iako hvalevrijedna, možda nije previše relevantna.

U međuvremenu, u Appleovom JetStreamu 2, koji je još jedan test za mjerenje izvedbe JavaScripta, Googleov Chrome nastavlja pobjeđivati Firefox i razlika je gotovo jednako velika kao i prije, iako je Firefox malo napredovao.

Osim njih, imamo i Speedometer, koji također mjeri JavaScript protok, između ostalog. U ovoj metrici Firefox je nedavno malo zaostao za Chromeom iako je zapravo uspio sustići i malo nadmašiti Chrome u testu prije ovoga.