in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Imate li instaliranu neku od ovih aplikacija na svom Androidu? Zarađuju na vama, a da to i ne znate

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na aplikacije za Android koje imaju jednu jedinu intenciju – na vama i vašem mobitelu žele zaraditi od klikanja na oglase

Kako to obično bude, u moru dostupnih aplikacija koje će izvući punu snagu vašeg mobilnog ljubimca postoji i cijeli niz onih koje vam žele naštetiti. Stručnjaci McAfeeja sada upozoravaju na 16 aplikacija koje u pozadini njihovim vlasnicima donose zaradu od klikanja na oglase.

Odjel za kibernetičku sigurnost McAfeeja otkrio je zlonamjerni ‘kliker’ za oglase skriven u najmanje 13 aplikacija koje se pretvaraju da su korisni softveri, poput skenera QR koda, alata za putovanja itd. Iako nisu tako opasne kao drugi oblici zlonamjernog softvera koji će vam uzeti osobne podatke, ove aplikacije mogu biti gutači resursa, usporavajući performanse hardvera telefona i trošeći kapacitet baterije u potrazi za maksimiziranjem prihoda od oglasa.

Sporne aplikacije prema stručnjacima McAfeeja su:

BusanBus (com.kmshack.BusanBus)
Currency Converter (com.smartwho.SmartCurrencyConverter)
EzDica (com.joysoft.ezdica)
EzNotes (com.meek.tingboard)
Flashlight+ (com.candlencom.candleprotest)
Flashlight+ (com.dev.imagevault)
Flashlight+ (kr.caramel.flash_plus)
High-Speed Camera (com.hantor.CozyCamera)
Instagram Profile Downloader (com.schedulezero.instapp)
Joycode (com.joysoft.barcode)
K-Dictionary (com.joysoft.wordBook)
Quick Note (com.movinapp.quicknote)
Smart Task Manager (com.james.SmartTaskManager)

Za razliku od drugog zlonamjernog softvera, koji nastoji ukrasti vaše podatke ili prevariti vaš bankovni račun, kliker koji je McAfee pronašao koristi resurse vašeg Androida za pretraživanje oglasa kad god su problematične aplikacije otvorene u pozadini. Uglavnom, aplikacija u pozadini klika na reklame, a da vi to ne znate. Na taj način proizvođači aplikacija zarađuju prihod od oglasa nauštrb performansi i trajanja baterije vašeg telefona.

Šta možete učiniti?

Za početak, provjerite nemate li neku od spomenutih aplikacija na uređaju. Iako ih je Google već izbacio iz dućana aplikacija Play Store, prema McAfeeju ostale su instalirane na milionima uređaja širom svijeta.