in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ovo je aplikacija koju će morati instalirati svi navijači u Kataru: Može pratiti sve na telefonu

Važno!

Ehteraz i Hayya su aplikacije koje trebaju instalirati oni koji putuju u Katar, a zbog tih aplikacija Agencija za zaštitu podataka objavila je upozorenje ljudima da ponesu telefon koji mogu i uništiti.

Agencija za zaštitu osobnih podataka izdala je u četvrtak preporuke za navijače koji putuju u Katar u kojima navode da navijači prilikom dolaska u Katar moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz, prenosi Hina.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.

Aplikacija traži niz dozvola na vašem uređaju, pa tako i pristup čitanju, mijenjanju i brisanju sadržaja na telefon, ali i dozvolu pristupa WiFi i Bluetoothu te da sprječava telefon od odlaska u ‘sleep’ režim. Uz to, aplikacija ima pristup lokaciji, može pozivati i može isključiti zaključavanje ekrana. 

Druga aplikacija je Hayya, a radi se o službenoj aplikacijji koja se koristi za praćenje ulaznica i pristup besplatnom metrou. Ta aplikacija ne traži previše, no sporan je pristup vašim osobnim podacima. Uz to, također traži pristup tačnoj lokaciji, pregledu dostupnih mreža i može spriječiti odlazak u sleep mod.

Ponesite telefon koji možete uništiti

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. „burner phone“ koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku, navodi se u preporukama. 

Također, preporučili su da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.