in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li šta znači oznaka YKK na skoro svakom vašem rajferšlusu?

Zanimljivosti

Sigurno ste barem jednom u svom životu primijetili slova YKK na svojim zatvaračima na jaknama ili trapericama, čak i na vrećama za spavanje. Jeste li se ikada zapitali šta ili ko zapravo stoji iza proizvodnje zatvarača koji svi koristimo?

YKK su inicijali tvrtke, Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (Yoshida Company limited), koja proizvodi većinu zatvarača na svijetu. Tvrtku je 1934. osnovao Tadao Yoshida, a neke su procjene da trenutno ta tvrtka proizvodi 7 milijardi zatvarača godišnje.Tadao Yoshida nije izmislio zatvarače, ali je unaprijedio njihovu proizvodnju. Prema nekim teorijama zatvarač je izmislio Amerikanac Whitcomb L. Judson 1890-ih.

Danas tvrtka YKK slovi kao najbolja u krugovima modne industrije zbog svog postupka proizvodnje zatvarača koji se odvija vertikalno, odnosno tvrtka je zadužena za apsolutno svaku fazu proizvodnje. Takav pristup proizvodnji dizajnerima garantira da će na kraju dobiti kvalitetan proizvod te da njihove kreacije neće patiti zbog loših zatvarača, prenosi 1klik.hr.

Naime, skuplji brendovi odjeće navode kako kupci često njih optužuju za nekvalitetne odjevne komade ako im se zatvarač strga. Upravo zbog toga većina se dizajnera odlučuje na korištenje YKK zatvarača. Filozofija osnivača Tadaoa Yoshide oduvijek je bila pronaći korist za sve. Takvo razmišljanje prenio je i u pogone svoje tvrtke gdje je konstantno radio na unaprjeđenju proizvoda uz što manje troškove proizvodnje.

Danas je prosječna cijena jednog zatvarača proizvedenog u YKK-u 32 centa.