in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Samsung planira uvesti vrhunsku tehnologiju: Mobiteli će biti poput pravih PC uređaja!

Grafičke kartice

Samsung obećava da će smanjiti jaz u grafičkim mogućnostima između računara i telefona sa čipom Exynos 2200 i sposobnošću da se vrši Ray Tracing na pametnim telefonima, tabletima, a možda čak i nekim prenosnim računarima.

Pametni telefoni i tableti postali su izuzetno moćni do te mjere da neki od njih čak mogu da se porede sa jeftinijim računarima. Procesori koji napajaju ove mobilne uređaje mogu da se drže rame uz rame s nekim čipovima klase laptopa, što je lako dokazalo Appleov M1 Silicon, piše Slashgear.

Međutim, i dalje postoje neke stvari koje mobilni čipovi ne mogu da urade, a sa ovim novitetom, Samsung će pokušati da smanji tu razliku.

Ray Tracing nije baš novost i jedna je od najstarijih metoda koja se koristi za generisanje fotorealističnih računarskih slika. Računarski je, međutim, oduvijek bila skupa, zbog čega je većina grafičkih tehnologija pokušala da je zaobiđe.

Najnovija generacija grafičkih kartica, poput NVIDIA RTX serije i njene ekvivalentne AMD RDNA 2 porodice, vraćaju Ray Tracing u prvi plan korištenjem naprednih hardverskih i softverskih tehnika koje tu metodu donose širokim narodnim masama.

Uprkos napretku u proizvodnji i silikonskim tehnologijama, taj nivo grafičke složenosti do sada je bio van domašaja pametnih telefona. To čini Samsungovu tvrdnju veoma zanimljivom jer bi, ako je tačna, predstavljala najveći skok u istoriji mobilne grafike.

Prema objavi na Weibu, nadolazeći Exynos čip, koji doduše nije dobio naziv Exynos 2200, oživjet će sliku pomoću tehnologije Ray Tracing-a.

Iako će se Ray Tracing mogućnosti najviše koristiti u 3D igrama, ipak sugeriše da će čipset imati prilično jak GPU. Postoje mjerila koja pokazuju da Exynos 2200 nadmašuje trenutne i nadolazeće grafičke procesore Mali, mada će to morati da se verifikuje unutar pametnog telefona koji često primjenjuje određena smanjenja performansi radi upravljanja toplotom i trajanja baterije.

Veće pitanje je, međutim, kada i gdje ćemo uživo videti Exynos 2200. Predstojeća serija Galaxy S22 zvuči kao najvjerovatnije mjesto za tako nešto, ali bilo je i glasina o tome da će čip pasti u laptop kako bi se takmičio sa M1 MacBook-om.