in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google Maps uvodi nove opcije: Evo kako će vam olakšati vožnju

Korisne opcije

Google je službeno predstavio nove opcije za aplikaciju Maps ciljanu ‘sigurnijim, održivijim i prepoznatljivijim globalnim zajednicama’.

Temeljen na Googleovim mapama za požare koje su izašle prošle godine kako bi pomogle pri praćenju stihije u Kaliforniji, Googleov sloj za požare od sad je dostupan svima. Sve što korisnik treba napraviti je pritisnuti prstom na virtualnu vatru, odnosno crveno bijelu ikonicu plamena, kako bi vidio nužne kontakte poput brojeva za hitnu pomoć, detalja za evakuaciju i tako dalje. Same mape će, nakon što se opcija aktivira, korisniku dati uvid u širenje i stanje požara, piše PC Mag.

Dodatak će ove sedmice doći na Androide, dok će ga iOS i kompjuteri dobiti tokom idućeg mjeseca.

Google će također 2022. uvesti alat za praćenje šumskih područja uz pomoć besplatnog alata Environmental Insights Explorera (EIE). Sistem će pokrivati preko 100 lokacija širom svijeta, uključujući Guadalajaru, Sydney i Toronto.

“Gradovi širom svijeta Googleu su rekli da je teško postaviti klimatske ciljeve kad nemate pristup pouzdanim i autentičnim informacijama”, rekla je Rebecca Moore, voditeljica Google Eartha i Earth Enginea.

Uz pomoć snimki iz zraka i umjetne inteligencije, Tree Canopy prepoznaje područja koja su ugrožena naglim porastom temepratura. Ovi takozvani ‘toplinski otoci’, prema Googleu, disproporcionalno utječu na područja s niskim prihodima te ugrožavaju tamošnju kvalitetu zraka.

Tree Canopy, dizajniran u Los Angelesu, pruža uvid o mjestima gdje krošnje pružaju povećanu sjenu i smanjenu temperaturu.

Google također pomaže vladama i nevladinim organizacijama pri snalaženju na mjestima koja nemaju adresu.