in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Donosimo popis najboljih aplikacija za uređivanje fotografija na pametnim telefonima

Jednostavno je!

Masovnom popularizacijom pametnih telefona dogodio se jedan efekt čije posljedice tek sada počinjemo osjećati. Naime, korisnici pametnih telefona sve više gube interes za imanjem klasičnih računala, odnosno laptopa.

Brojne aplikacije i pametni telefoni velikih zaslona, omogućavaju korisniku da mnoštvo posla i zadataka obavi upravo putem pametnih telefona. U tom scenariju, potreba za korištenjem računala sve više nestaje.

Kako je trend popularnosti računala u padu pokazuju i razni segmenti i softveri koje smo prije vezali isključivo uz rad na računalima. Jedan od njih svakako je uređivanje fotografija, jer se radilo o robusnim softverima za koje je bilo potrebno posjedovati jaka računala da bi kvalitetno radili. No, danas vam za obradu fotografija više ni ne treba računalo, navodi Pcchip, jer sve je više ljudi i poznatih influencera koji svoje fotografije obrađuju direktno na pametnom telefonu. Da, za uređivanje fotografija danas je dovoljan i pametni telefon.

Kako uređivati fotografije na pametnom telefonu?

Svima je jasno kako se pametni telefon i računalo ne mogu mjeriti kada je u pitanju kvaliteta obrade fotografija. No, isto tako valja napomenuti da su danas filtri koji se koriste razvijeni do te mjere da sami korigiraju nedostatke i popravljaju fotografije u raznim segmentima. Možemo reći kako su današnja gotova rješenja jednako kvalitetna kao obrada nekog srednje kvalitetnog majstora obrade fotografija.

Putem pametnih telefona moguće je obrezivati fotografije, mijenjati im boje, nijanse, svjetlost, zasićenje, kontrast, itd. Mnoštvo je mogućnosti, no ono najbolje dešava se tek u trenutku kada na fotografije odlučimo dodati određeni filter. Upravo su filteri ono što se najviše ističe kod obrade fotografija na pametno telefonu, jer oni fotografiji dodaju jednu sasvim novu dimenziju i čine je oku ugodnom za promatrača. Razvoj filtera osigurao je da danas možemo sa samo nekoliko klikova dobiti fotografiju na kojoj će biti ispravljene glavne mane i koja će izgledati kvalitetno obrađena.

Koje su najbolje aplikacije za uređivanje fotografija na pametnim telefonima?

Možemo reći kako iz mjeseca u mjesec nastaju neke nove aplikacije za obradu fotografija, no one se teško probijaju jer je konkurencija na tom području sada već velika. Uz mnoštvo konkurencije, već su se na čelo pozicionirali i neki lideri koji su uglavnom prvi odabir korisnika.

Odlučili smo danas nabrojati 10 aplikacija za obradu fotografija koje su trenutno vrlo popularne u svijetu. Njihove mogućnosti i raspon obrade razlikuju se, no u konačnici pomažu uređivanju fotografija. Dio korisnika reći će vam kako je za optimalno uređenu fotografiju najbolje kombinirati nekoliko različitih alata. Na taj način dobije se potpuni dojam i fotografija poprima finalni efekt koji će biti interesantan korisniku.

Slijedi popis najboljih aplikacija za uređivanje fotografija na pametnom telefonu:

Snapseed

Snapseed je jedna od najpopularnijih aplikacija za editiranje fotografija na pametnim telefonima. Iako je vrlo jednostavna za korištenje, pruža veliki broj mogućnosti i raznu kolekciju alata pomoću kojih je moguće uređivati fotografije. U prvi plan dakako iskaču alati koji su namijenjeni osnovnoj obradi fotografija, pri čemu možemo istaknuti podešavanje boja, ekspozicije, oštrine, svjetlosti, rezanje fotografija, ali i selektivne promjene kao što je micanje pojedinih objekata s fotografije.

Kao što smo već rekli u uvodnom dijelu, veliki plus aplikacija za uređivanje fotografija na pametnim telefonima je mnoštvo super filtera koji se na jednostavan način nadodaju na fotografije i postižu sjajni efekt. Snapseed posjeduje kvalitetne filtere čija implementacija može u potpunosti izmijeniti doživljaj fotografije, tj. može fotografiji udahnuti jedan sasvim novi život. Radi se o tzv. one-tap filterima koju se vrlo jednostavno dodaju, a zanimljivo je da se mogu primjenjivati i na više fotografija u nizu.

Uz razne filtere, korisnik na raspolaganju ima i alate koji omogućuju pretvaranje fotografije u crno-bijelu tehniku, moguće je zamućivati određene dijelove fotografije, ali i dodavati razne teksture. Mnogi smatraju kako je ova aplikacija jedna od bazičnih i kako bi je trebali instalirati svi korisnici koji nemaju prethodnog iskustva u obradi fotografija na pametnim telefonima. Aplikacija Snapseed je besplatna, a mogu je preuzeti korisnici Android i iOS uređaja.

VSCO

VSCO također pripada u društvo najpopularnijih aplikacija za uređivanje fotografija, a posebnost ovog alata je što posjeduje filtere koji stvaraju efekt na fotografijama kao da se radi o filmskim scenama. Aplikacija sadrži veliki broj filtera koji se uglavnom fokusirani na vintage stil, odnosno fotografijama ‘udahnjuju’ filmski štih. I dok većina aplikacija ima filtere koji znatno mijenjaju stil fotografija, kod VSCO aplikacije primjena filtera je nešto nježnijeg karaktera, što znači da se fotografija na mijenja ‘iz korijena’. Primjena filtera VSCO aplikacije postala je vrlo popularna na društvenim mrežama, posebice na Instagramu.

Uz filtere po kojima je poznat ovaj alat, tu je još i mnoštvo drugih mogućnosti. Omogućeno je fino podešavanje boja i ekspozicije, podešavanje svjetlosti i oštrine, ali i ‘fizička’ obrada fotografija poput obrezivanja, brisanja i mijenjanja veličine fotografije.

Aplikacija VSCO dostupna je za preuzimanje na Android i iOS pametne telefone, a osnovna verzija aplikacije je besplatna. Moguće je preuzeti i neke dodatne alate i pakete koji će vas stajati nekoliko dodatnih dolara.

Afterlight 2

Afterlight 2 je sjajna aplikacija koja sadrži napredni set alata, pomoću kojih na jednostavan način svaki pojedinac može postati majstor uređivanja fotografija. Kao i kod ostalih aplikacija i putem Afterlight 2 moguće je mijenjati ekspoziciju, boje, svjetlost, oštrinu, itd. No, prava zabava počinje tak kada na scenu stupe napredni alati, kojima Afterlight 2 obiluje i koji zaista mogu fotografiju u potpunosti promijeniti. Od naprednih alata svakako je potrebno izdvojiti selektiranje boja, zakrivljenje, uređivanje gradijenta te razne druge mogućnosti finog uređivanja.

Aplikacija na raspolaganju ima i nekoliko filtera koji su nastali od strane poznatih fotografa i umjetnika. Takvi filteri fotografijama daju profinjeni štih i određenu jedinstvenost kod kasnije objave. Moguće je dodavati i jednostavne lejere, a putem njih i tekst te razne druge sličice na fotografiju. Mnogi smatraju kako je najveći adut ove aplikacije mogućnost finog podešavanja detalja, čime se izravno može utjecati na kvalitetu i ideju same fotografije. Afterlight 2 aplikacija dostupna je iOS korisnicima, a za nju čete trebati izdvojiti 2.99 dolara. Kreatori aplikacije kažu kako nikada neće biti dodatnih troškova, bez obzira na činjenicu da se aplikacija nadograđuje dodatnim mogućnostima svakog mjeseca.

Enlight

Enlight je odlična aplikacija ako želite biti kreativni prilikom obrade fotografija. Ono što odlikuje ovaj softverski alat jest mogućnost uređivanja fotografija putem umjetničkih efekata, što znači da možete nadodati detalje koje bi nadodali i kvalitetni umjetnici. Jedna od posebnosti aplikacije Enlight je Mask tool koji služi za dodavanje efekta samo na pojedine dijelove fotografija. To posljedično znači da je na različite dijelove fotografija moguće dodati zaseban efekt, što može stvoriti iznimno kreativne fotografije.

Aplikacija je vrlo bogata mogućnostima, među kojima u one primarne pripadaju: definiranje ekspozicije i boja, rezanje, rotiranje, rastezanje i promjena perspektive fotografije, pretvorba u crno-bijelu fotografiju, brisanje i uređivanje sitnih detalja na fotografijama. Što se tiče naprednih mogućnosti, već smo spomenuli primjenu efekata na samo određene dijelove fotografija, a vrijedi još izdvojiti: mnoštvo filtera, primjena dvo-tonskog gradijenta, svjetlosne efekte, vinjete, Clone alat za brisanje neželjenih detalja, promjena nagiba, foto-montaža, itd. S obzirom na mnoštvo mogućnosti koje ova aplikacija posjeduje, korisnik će u početku trebati određeno vrijeme da se navikne na rad unutar aplikacije. No, zahvaljujući sjajnoj podršci ugrađenoj u samu aplikaciju i intuitivnom dizajnu, većina alata biti će brzo savladana.

Enlight aplikacija dostupna je za preuzimanje na iOS uređaje i dolazi po cijeni od 3.99 dolara.