in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Digitalni grad budućnosti: Umjetna inteligencija upravljat će životom pojedinaca?

Kina napravila velike pomake

Kina je na gospodarskom planu napravila nevjerovatno velike pomake i danas slobodno možemo reći kako je Kina trenutno najdominantnija gospodarska sila svijeta. Gotovo je nevjerojatan napredak koji je po pitanju tehnologije napravila Kina u proteklom periodu, a od zemlje koja samo kopira ostale – postali su zemlja koja stvara inovacije i predvodi razvoj svjetskog društva.

S obzirom na ogroman broj stanovnike i stupanj razvijenosti tehnologije u Kini je za sljedeći period isplanirano više od 500 inovativnih i ogromnih projekata – koji će ostaviti veliki trag na budućnost svijeta. Jedan od tih projekata trebao biti realiziran u naredne tri godine – a radi se o pametnom gradu kojim će u potpunosti upravljati umjetna inteligencija.

Grad koji trenutno nosi naziv Cloud Valley bit će smješten u blizini velikog grada Chongqinga. Cloud Valley zapravo bi trebao biti “kvart” površine otprilike 120 hektara, objašnjava Pcchip, a djelomično će biti zatvoren za stanovnike van toga grada. Na razvoju ovog inovativnog grada rade kineska kompanija Terminus i danski studio BIG, a njihov finalni proizvod (grad) u konačnici će biti itekako impresivan.

Sve što se nalazi u gradu trebalo bi biti digitalizirano, a svim će upravljati umjetna inteligencija. Razni senzori i uređaji bez prekida će pratiti stanovnike grada, kako bi mogli saznati sve o njima i njihovom uobičajenom ponašanju. U kafićima će raditi roboti, u kući će svaki stanovnik imati virtualnog asistenta koji će kuhati i čistiti – a apsolutno sve će biti podređeno što udobnijem životu stanovnika Cloud Valley-a.

Cloud Valley će biti tehnološki nevjerojatno napredan grad koji će po prvi puta istinski demonstrirati kako bi mogla izgledati budućnost pametnih gradova. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji pratit će se i usavršavati svaka aktivnost stanovnika, a život bi mnogima mogao prerasti u impresivnu bajku. Naime, ujutro kada se osoba probudi virtualni asistent pripremit će mu kavu po njegovom usus, nakon toga asistent će pronaći idealnu odjevnu kombinaciju za taj dan – te pripremiti sve što osoba treba prije sastanka.

Kada stanovnik dođe na sastanak u ured stolice će se same premještati po uredu, a svi podaci biti će servirani u pravo vrijeme na pravom mjestu. Kada se po povratku s posla poželi vratiti kući i stane u kafiću – robot koji će raditi u tom kafiću točno će znati što osoba želi popiti (s obzirom na to kako je protekao dan).

Na koncu, autonomna vozila će stanovnika odvesti kući, a kada dođe vrijeme za spavanje kuća će sama zatamniti prozore radi boljeg i udobnijeg spavanja. Čini se kao nevjerojatan scenarij, no nagoviješta se kako će ovaj ambiciozan projekt biti završen unutar tri naredne godine. Dakle, 2024. godine mogli bismo dobiti prvi umjetnom inteligencijom upravljani grad na svijetu – kako će to izgledati tek ćemo vidjeti.