in ,

Zbog softverske pogreške stotine zatvorenika ostaje iza rešetaka

Insajder u zatvoru otkrio je neugodnu istinu: stotine zatvorenika u Arizoni koji ispunjavaju uslove za prijevremeno puštanje ostaju iza rešetaka duže nego što je potrebno i to zbog pogreške u softveru.

Ova pogreška blokira sistem koji ne zna izračunati tačan datum izlaska zatvorenika na slobodu jer ne može protumačiti nove, trenutno važeće odredbe krivičnog zakona o kazni koji su stupili na snagu 2019. godine.

Kvar je otkrila lokalna novinska agencija KJZZ i o njemu obavijestila nadležne službe koje su potvrdile da već dugo znaju za ovaj softverski problem.

Program ne razumije naredbe

Naime, u junu je donesen amandman kojim se osuđenima za zloupotrebu droga kazne mogu smanjiti do 70 posto ako slijede određene protokole i učestvuju u rehabilitacionim programima.

Softverski program ACIS trebao bi automatski uračunati dobijene “kredite” i obavijestiti nadležne kada bi se pojedine zatvorenike moglo pustiti na prijevremenu slobodu. Međutim, ACIS ne funkcioniše ispravno pa zatvorenici ostaju duže u zatvoru nego što bi trebali.

Interna upozorenja da sistem neće raditi proširila su se odmah nakon što su amandmani 2019. stupili na snagu. U zatvorskom sistemu brane se da podaci “broje i ručno unose u sistem”. Dosad je identificirao najmanje 733 zatvorenika koji ispunjavaju uslove za učešće u programu prijevremenog puštanja na slobodu, ali još nisu upisani.

Gomilanje problema

To što ne može pravilno izračunati datum nečijeg puštanja na slobodu nije jedini ACIS-ov problem. Naime, ovim programom upisuju se i podaci o zdravstvenoj zaštiti, broju zatvorenika, njihovoj imovini, vjerskoj pripadnosti i eventualnom članstvu u bandi, između ostalog.

Unesu li se pritom pogrešni podaci, oni se najčešće ne mogu ispraviti. Zatvorenici su tako prepušteni na milost i nemilost računarskih algoritama koji stvaraju velike probleme kad se pokvare ili neispravno ažuriraju.