in ,

LOLLOL

Sljedeće godine svemirski internet Elona Muska pokrivat će cijelu Zemlju

Do kraja ove godine većina zemaljske kugle bit će pokrivena satelitskim internetom Starlinka, a već sljedeće godine neće biti kutka na Zemlji koji neće biti pokriven, otkrio je na Twitteru ambiciozne planove svoje kompanije Elon Musk.

Starlink se sastoji od brojnih satelita lansiranih u nisku orbitu koji pružaju uslugu (svemirskog) interneta korisnicima na Zemlji. Broj tih satelita konstantno će se povećavati, s čime će se povećavati i pokrivenost Zemlje, kao i brzina interneta, piše SlashGear.

Ipak, kako je ponovo naglasio Musk, Starlink nije namijenjen za svakoga te će u gušće naseljenim mjestima prednost uvijek imati klasični (mobilni) internet, dok je satelitski internet namijenjen prvenstveno korisnicima koji žive u ruralnim područjima na kojima nije dostupna infrastruktura za brzi fiksni ili mobilni internet.

Dio korisnika u SAD-u već ima priliku uživati u Starlinkovoj usluzi (prošle godine pokrenut je testni servis za ograničeni broj korisnika) s kojom su prilično zadovoljni jer brzina interneta iznosi između 50 i 150 Mbps, što je i više nego dovoljno za prosječne korisnike, uz malo veću latenciju u odnosu na klasičan internet – iznosi između 20 i 40 ms.

S većim brojem satelita i te će se brojke s vremenom poboljšati pa Musk kaže da će već do kraja ove godine latencija iznositi oko 20 ms, dok će se brzine udvostručiti i korisnici će povremenom moći surfati i brzinama do čak 300 mbps.

Ipak, upozorava i kako će kvalitet i dostupnost interneta zavisiti od pozicije korisnika, kao i o preprekama satelitskom internetu zbog kojih bi moglo doći do kratkotrajnih prekida servisa.

Kako bi mogli primati internetski signal s Muskovih satelita, korisnicima je potreban poseban terminal i ruter, a naravno, potrebno je plaćati i mjesečnu pretplatu, koja sada iznosi 99 dolara.