in ,

Huawei planira znatno smanjiti isporuku pametnih telefona u 2021. godini

Činjenica da kompaniji Huawei u posljednje vrijeme kad je riječ o pametnim telefonima ne ide tako dobro, nije nova informacija. Američke sankcije ostavile su posljedice na prodaju Huawei mobitela, a čini se da će 2021. godine biti jedna od najgorih za ovu kompaniju kad je u pitanju isporuka novih mobilnih uređaja.

Huawei je obavijestio dobavljače da ove godine planira naručiti dovoljno komponenti za 70 do 80 miliona pametnih telefona. To je pad veći od 60% u odnosu na 189 miliona mobitela koje je kompanija isporučila 2020. godine, piše Android Authority.

Neki dobavljači očekuju da će Huawei dodatno smanjiti taj broj i proizvesti samo 50 miliona mobitela.

Pad prodaje je konstantan od trenutka kad je kompanija Huawei izgubila mogućnost dodavanja Googleovih usluga na svoje mobitele. Također, američka vlada zadala je težak udarac kompaniji zabranivši joj uvoz američke tehnologije iz neameričkih firmi.

Osim toga, Huawei je u novembru prošle godine morao prodati svoj podbrend Honor, a kompanija je izgubila mjesto na popisu pet najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona.

U međuvremenu, izvršni direktor Huaweija Red Zhengfei pozvao je Bidenovu administraciju da preispitaju zabranu, ali teško da će po tom pitanju biti nekih promjena u skorije vrijeme.

S druge strane, kompanija se priprema za predstavljanje svog Mate X2 preklopnog mobitela. Međutim, njegove šanse da se probije na svjetskom tržištu su male, upravo zbog nedostatka Google usluga, ali mogao bi uspjeti na kineskom tržištu, gdje Huawei i dalje drži stabilnu vodeću poziciju.