in , ,

Hakeri prodali izvorni kod igre Cyberpunk 2077

Čini se da su hakeri koji stoje iza prošlosedmičnog ransomware napada na CD Projekt Red pronašli kupca za ukradene podatke. Proveli su licitaciju na hakerskom forumu, a potom je zatvorili jer su navodno prihvatili ponudu od drugog izvora, piše Engadget.

Početna cijena navodno je bila milion dolara, a postojala je mogućnost da zainteresovana strana s rezervnih sedam miliona dolara odmah kupi podatke. Nije jasno ko je pribavio podatke, koliko su ih platili ili šta planiraju učiniti s informacijama.

Hakeri su navodno pribavili izvorni kod za Cyberpunk 2077, neobjavljenu verziju The Witcher 3 i još nekih igara, kao i pravne i financijske dokumente. Iz CDPR-a su izjavili da se neće isplatiti niti pregovarati s napadačima, čak i ako to znači da hakeri podatke objave u javnosti.

Iako je ransomware zaključao neke uređaje na mreži CDPR-a, studio je uspio započeti vraćanje podataka iz svojih sigurnosnih kopija. Također su naveli da, prema svojim saznanjima, to nije utjecalo na sisteme koji sadrže lične podatke njihovih igrača i korisnika.