in ,

Google Maps će omogućiti plaćanje javnog prevoza i parkinga preko svoje aplikacije

Google Maps uvodi nove korisne funkcije – mogućnost plaćanja parkinga i kupovinu karata za voz direktno iz aplikacije, piše The Verge.

Riječ je o plaćanju parkinga direktno iz Google Maps aplikacije. Funkcionalnost je sljedeća: kad se približite parkingu, na ekranu vašeg pametnog telefona pojavit će se tipka za plaćanje parkinga s informacijom o zoni kojoj parkirni prostor pripada. Odatle, putem sistema plaćanja koji je povezan s Google računom (Google Pay ili neki drugi), možete platiti parking unošenjem broja zone koji piše na samom parkingu i to je sve – platili ste parking.

Kad je plaćanje uspješno izvršeno, aktivira se brojač i podsjetnik na produženje parkinga nekoliko minuta prije nego što vaše parking vrijeme istekne. Naravno, vaš mobitel možete koristiti uobičajeno, a Google Maps će po isteku parkiranja prikazati upozorenje.

Plaćanje parkinga putem Google Maps aplikacije trenutno postoji na više od 400 lokacija širom SAD-a, a uskoro će ova opcija postati dostupna širom svijeta gdje za to postoje tehnički uslovi.

Osim usluge plaćanja parkinga, Google Maps nudi i plaćanje karata za gradski prevoz.

Google nije jedini tehnološki div koji se pokušava povezati s javnim prevozom. Uber i Lyft nedavno su počeli integrisati upute za javni prevoz u svoje aplikacije. Korisnici koji žive u Denveru čak mogu kupiti i karte za voz koristeći svoj Uber račun. Također, obje kompanije rade na sofisticiranim algoritmima koji se oslanjaju na podatke tranzitnih agencija o rutama i redovima vožnje, piše The Verge.