in ,

TUGYTUGY

Procjenjuje se da kontroler za PlayStation 5 izdrži samo 417 sati igranja prije nego se počne kvariti

Problem takozvanog driftanja sve je češća pojava na zvaničnim kontrolerima za konzole Nintenda, Microsofta i Sonyja. Kad kontroler počne driftati, to znači da registruje pokrete analogne palice bez da igrač izdaje naredbe preko te palice. Zbog tog problema trenutno se vodi više sudskih parnica pa je popularni YouTube kanal iFixit odlučio istražiti što tačno stoji iza tog problema na primjeru novog DualSense kontrolera za PlayStation 5 konzolu, piše Hcl.hr.

Prema njihovom istraživanju, ista kompanija proizvodi dijelove za kontrolere Sonyjevih, Microsoftovih i Nintendovih konzola. Riječ je o japanskoj kompanija Alps za koju iFixit kaže da ne proizvode loše dijelove za kontroler, ali je poznato da ti dijelovi imaju svoj vijek trajanja. On zavisi od toga kakve igre igrate, ali prema procjeni iFixita, ako igrate Call of Duty: Warzone, kontroler može izdržati jedva oko 417 sati igranja prije nego mu se komponente analognih palica počnu degradirati, odnosno prije nego se potencijalno počnu javljati problemi s driftom.

Naravno, to je samo njihova procjena bazirana na službenim garancijama vijeka trajanja koje izdaje sam proizvođač analognih palica. Sigurno su mnogi od vas proveli i više od toliko sati u Warzoneu na PS4 ili Xbox One konzoli (isti tip analogne palice koristi) bez problema.

Slično vrijedi i za sve druge kontrolere jer koriste istu tehnologiju, uključujući i Xbox Elite modele, ali i kontrolere starih Xbox One i PlayStation 4 konzola. Dakako, treba još jednom naglasiti da trajnost zavisi od vrste igara koju se igra, ali i o drugim faktorima, poput čistoće kontrolera. Osim toga, kontroleri koji su više izloženi prašini imaju veće šanse prije razviti problem s analognim palicama.

Problem nije nerješiv – u slučaju DualSense kontrolera pokriven je garancijom. Iz iFixita ne okrivljuju Alps ni Sony, Microsoft ili Nintendo za nastanak ovog problema, ali tvrde kako nitko od njih ne radi dovoljno da bi se taj učinio što lakšim za popravljanje. Da bi korisnik samostalno riješio problem drifta na DualSense kontroleru koji su uzeli za primjer, potreban mu je odgovarajući alat i ako ne zna šta radi, samim postupkom može trajno oštetiti kontroler. Takvo nešto moglo bi se izbjeći da određene komponente kontrolera nisu zalemljene.

No, pravo rješenje bilo bi u korištenju drugačijih komponenti i tehnologija u kontrolerima. Dakako, razlog zašto se koriste ove koje su podložne relativno brzoj degradaciji jest u profitu – zato što su te komponente jeftinije od onih koje bi bile kvalitetnije, piše Hcl.hr.