in

WOWWOW

Netflix: The Queen’s Gambit najgledanija mini serija ikada

“The Queen’s Gambit” je trenutno najhvaljenija Netflixova mini serija, a otkako se pojavila, ljudi ne prestaju da pričaju o njoj.

Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netflixova objava da je “šahovsko čudo” najpopularnija mini serija ikada na toj platformi.

Ova serija emitovana je u svim državama, uključujući Rusiju, Kinu, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mjestu u 63).

Ipak, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom, jer ih je Netflix sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike nezavisno provjere.

Međutim, velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti ove mini-serije. Google pokazuje da je potražnja za “kako igrati šah” porasla za čak 250 posto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

Snimljena po romanu

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Valtera Tevisa, smještena je u 50. i 60. godine prošlog vijeka i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistkinje Bet Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentakiju, u svijetu šaha rezervisanom za muškarce.

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anje Tejlor-Džoj i dvoboji na šahovskoj tabli napetiji od bokserskih mečeva opčinili su gledaoce, pa je serija, objavljena krajem oktobra, postala apsolutni hit.

Impresionirani su i ljubitelji šaha, što se da zaključiti po objavama brojnih članaka u specijalizovanim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

– To je najbolje što sam vidio o šahu – izjavio je je francuski velemajstor Entoni Virig.

Isto misli i predsjednik francuskog šahovskog saveza Bahar Kuatli, koji hvali njenu realnost i stvarne šahovske partije.