in

LOVELOVE TUGYTUGY

U kojim videoigrama se pojavljivao Maradona

Argentina se oprašta od legendarnog Diega Maradone koji je danas preminuo u 61. godini. Maradona je iza sebe ostavio brojne rekorde, ali i kontroverze, ali uprkos svemu smatra ga se jednim od najvećih fudbalera u historiji.

Maradona je u svijetu videoigara imao svoju prisutnost još dok je igrao, ali tek se nedavno pojavio u aktuelnim fudbalskim serijalima. Jedna od najranijih igara u kojoj se Maradona spominje zapravo nije bila fokusirana na njega. Bila je to fudbalska simulacija zvana Peter Shilton’s Football, poznatija pod nazivom Peter Shilton’s Handball Maradona. Igra je to koju je jedan britanski studio napravio nakon Maradoninog odlučujućeg gola rukom u finalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske iz 1986. godine.

Maradona se kao igrač pojavljivao u nekoliko fudbalskih igara osamdesetih godina, ali je pažnju na sebe privukao 2017. godine kada je optužio Konami da neovlašteno koriste njegovo ime u Pro Evolution Socceru. Konami i Maradona potom su situaciju izgladili kompenzacijom, a Maradona je postao ambasador PES serijala.

Od 2017. godine Maradona se pojavljuje i u FIFA serijalu, odnosno u FUT modu gdje je kao jedan od legendarnih fudbalera imao karticu s prilično visokom ocjenom 95

eFootball PES 2020 Maradonu je od prošle godine skenirao te uvrstio kao model trenera u Master League modu. Najdetaljniji je to model Maradone ikad napravljen te ostaje zadnja virtuelna replika legendarnog Argentinca.