in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

iPhone 12 Pro ima manje od 5% kineskih dijelova, može li se proizvodnja preseliti iz Kine?

Nova Appleova serija pametnih telefona je tehnološki gotovo nezavisna od kineskih komponenti, ako to tako možemo reći. Manje od 5% ugrađenih tehnologija je iz Kine. No, je li to dovoljno da bi se proizvodnja u potpunosti osamostalila od Kine?

Ovo pitanje postalo je vrlo aktuelno pogotovo u vrijeme kada američka vlada steže remen oko Kine, povećava zabranu korištenja sa softvera i na hardver, a sve u skladu s američko-kineskim trgovinskim ratom koji, čini se, neće prestati niti dolaskom nove administracije u 2021. godini. Hoće li doći do razdvajanja tehnologija i hoće li proizvođači postati više samostalni kada govorimo o ugrađenim dijelovima. Vrlo moguće. Kada govorimo o ugrađenim kineskim dijelovima i tehnologijama u iPhone 12 seriju možemo reći kako su novi Appleovi pametni telefoni gotovo nezavisni, jer imaju tek nekoliko postotaka kineskih dijelova. No, nisu potpuno samostalni jer su ugrađeni dijelovi iz “ostatka” svijeta s kojima SAD nije u trgovinskom ratu.

Najviše dijelova dolazi iz Južne Koreje, zemlje koja je američki ekonomski ali i politički saveznik. Da, to itekako ima veze. Puno tehnologija dolazi iz same Amerike, ali puno i iz Evrope. U postocima ugrađenih dijelova to izgleda ovako:

– 26,8% Južna Koreja

– 21,9% SAD

– 13,6% Japan

– 11,1% Tajvan

– 4,6% Kina

– 21,9% Evropa i ostali

Ovo je informacija koju je objavio japanski magazin Nikkei Asia. No, ima tu još vrlo zanimljivih podataka, a koje možemo okarakterisati kao važnim trendovima. Ono što je sigurno je kako Apple u skladu s novim preduzetničko-političko-geostrateškim razlozima smanjuje udio kineskih tehnologija što je više moguće, tako da je kompanija počela širiti proizvodnju i na druge zemlje kao što je Indija, a mijenjaju se i sami dobavljači dijelova. Npr., nova iPhone 12 serija ima čak 27% južnokorejskih komponenti, dok je u iPhone 11 to bilo za čak 9,1% manje odnosno 17,9%. Promjena je nastala najviše zbog OLED zaslona kojeg proizvode južnokorejske kompanije Samsung Display i LG Display. Radnu i internu memoriju proizvodi Samsung, kamere japanski Sony, a bateriju Amperex Technology Ltd. (ATL) koja ima sjedište u Hong Kongu ali je u vlasništvu japanskog TDK.

Zanima vas koliko vrijedi iPhone 12 Pro u dijelovima? Oko 406 dolara, a u Americi se prodaje za 999 dolara. Naravno, tu treba izračunati i razno razne troškove, no vrlo vjerovatno Appleu ostane bar 300$ čiste zarade. Ne zaboravite i kako se isti smartfon u Evropi prodaje za 1.200 eura, što je za oko 40% veća cijena. Ok, i porezna politika u Evropi je drukčija, ali sigurno je kako će Apple upravo u našem dvorištu ostvariti ekstra profit. Hoće li se proizvodnja Appleovih iPhone uređaja preseliti iz Kine? Moguće je, ali neće to biti tako brzo. Spomenuli smo Indiju, ali proizvodnja može odseliti i u Južnu Koreju, Tajvan, ali i možda i u Maleziju ili Tajland možda? Ne bismo se začudili ako se ovako nešto dogodi. Vjerujemo kako će u godinama koje dolaze biti zanimljivo pratiti razvoj kineskih brendova pametnih telefona, ne samo Huaweija nego i kompanija kao što su Xiaomi, Oppo, Vivo, Realme i druge.