in

Nvidia želi da grafičke kartice budu dostupne onima koji ih trebaju, a ne za rudarenje

Američka kompanija Nvidia na konferenciji u San Joseu naglasila je da ipak neće proizvoditi grafičke procesorske jedinice (GPU) za “rudarenje” kriptovaluta, čime se jedna goruća tema maknula s “dnevnog reda”. Naime, do prije nekoliko sedmica se nagađalo da bi u drugoj polovini ove godine trebala doći jedna Nvidia GPU namijenjena kriptovalutama. Dakle, ništa od toga!

“Gaming industrija raste, poslovni sektor raste… I trebaju nas da pratimo njihov tempo. Oni su nam prioritet i bez obzira što su GPU za “rudarenje” iznimno traženi, to neće biti dio našeg poslovanja. Preferiramo da se naš GPU koristi u područjima koje sam naveo, a ne za kriptovalute”, rekao je izvršni direktor (CEO) Jensen Huang u svom obraćanju.

Do ovog trenutka vjerovalo se da Nvidia ipak planira nešto po pitanju “rudarenja” jer Huang početkom marta nije negirao sjajnu prodaju GPU zbog kriptovaluta kao motiva. Posebno je pak naglasio da prodaju poboljšava činjenica da se na tržištu stalno pojavljuju nove valute, a njihovi su se grafički čipovi pokazali idealnim rješenjem za posao rudarenja. No, nije govorio kad bi posebni grafički procesori mogli postati stvarnost i očito je imao razloga za to. Sad kad su sumnje otklonjene, Nvidia može mirno nastaviti u svom ritmu.

Nvidia će nove grafičke kartice bazirati na GP102 GPU, koji se koristio u Titan X, Xp i GeForce GTX 1080 Ti karticama. Navodno će raditi s 3200 CUDA jezgri, na brzini od 1582MHz i imat će 5GB GDDR5X video RAM i TDP od 250W. Za hlađenje će se koristiti dva ventilatora.

Cijena još nije ni približno poznata, kao ni datum kad bi se trebala pojaviti na tržištu, no navodi se da će to svakako biti ove godine.

Ali, nije to sve, Nvidia mnogo ulaže u umjetnu inteligenciju (AI), samovozeće automobile, virtualnu stvarnost… Pune ruke posla, no bez mjesta za kriptovalute!