in

ChatGPT došao u Skyrim, likovi u igri postali pametniji

Likovi u Skyrimu imaju nekoliko legendarnih izjava, ali se ne mijenjaju s vremenom i jednako su predvidivi kakvi su bili i 2011. kad to nikoga nije smetalo. No, sad se razvojem jezičnih modela umjetne inteligencije otvara prilika da ti likovi postanu zanimljiviji. Jedan modder radi upravo na tome da ChatGPT-4 prilagodi potrebama Skyrima.

Modifikacija je još uvijek u ranoj fazi razvoja, ali već sada pokazuje zanimljive rezultate. Likovima u igri tako je dodana mogućnost da daju neke informacije koje od njih klasičnim putem ne možete izvući. Znaju tako gdje se nalaze, koje je doba dana i sl. Moguće ih je pitati za savjete u borbi, poduke u kulturi pa čak i dnevnu dozu filozofije.

Da se razumijemo, djeluje to robotski i u nekim slučajevima za svijet Skyrima i kontraproduktivno. Međutim, s tehničke strane ova izvedba ima nešto specifično, a to je da se likovima u igri pokušavaju sinkronizirati animacije kretanja usta prilikom izgovaranja nečega što za igru nikad nije bilo snimljeno. Također je impresivno što se za ovo ne koristi nova gluma – ovo i dalje jesu glasovi likova iz igre, čiji glas umjetna inteligencija oponaša kako bi izgovorila ono što glumci za ove likove nikada nisu snimili.