in

Steam opet dobiva novi izgled i dodatne mogućnosti, evo šta je sve novo

Ponovno je došlo vrijeme da se promijeni izgled Steama. No, ovoga puta vizualne će promjene biti sitnija dotjerivanja glavnog sučelja te potpuno novi izgled pojedinih dijelova launchera. Osim toga, dolaze i nove mogućnosti.

Što se glavnog sučelja tiče, promjene će biti minimalne, npr. crtom ispod Store, Library ili Community bit će naznačeno na kojoj se stranici nalazite, ikona za chat bit će nova, kao i ona za Big Picture mod. Jedna od korisnijih promjena bit će ta da ćete iz glavnog sučelja vidjeti ikonu igre koja vam se preuzima, dok ste do sada morali ići u Downloads sekciju da vidite što se skida.

Konkretnije novosti očekuju nas u In-Game Overlayu koji je iz temelja promijenjen. Samo sučelje sada je bliže onome kakvo koristi Xbox aplikacija na Windowsima, a glavna je novost da su sve mogućnosti objedinjene na traci alata pri dnu koja uključuje panel za kontakte, achievemente, preglednik interneta i drugo.

To drugo sada sadrži i neke nove stvari. Game Overview je mjesto koje u overlayu grupira korisne informacije o igri. Tu vidite koliko ste igru igrali, zadnje achievemente koje ste osvojili, slike koje ste uslikali, vijesti o ažuriranjima i listu vodiča za igre, između ostalog.

Druga značajna novost je uvođenje bilješki. Šuškalo se o tome i stvar je napokon tu – jednostavan alat s kojim si možete napisati vlastite bilješke za igru. A posebno je korisno što te bilješke možete prikvačiti na ekran, tako da ih vidite i dok igrate. Možete također podesiti i transparentnost onoga što prikvačite, da vam ne blokira pogled na igru.

Dobra je vijest što prikvačiti možete sve elemente In-Game Overlaya, a to npr. znači da u pregledniku možete gledati video i igrati igru istovremeno. To je opcija kakvu već imamo na pojedinim konzolama, a sada će biti izvediva i unutar Steama.

Ostale promjene vežu se uz sustav notifikacija koji bi trebao biti pregledniji i manje napadan nego do sada. Promijenjen je i Screenshot Manager koji će imati izbor prikaza malih i velikih sličica, a screenshoti će se moći pregledavati i po datumu kreiranja, a ne samo odvojeno po igrama.

Trenutno su sve ove promjene dostupne u beta verziji Steama za koju se možete prijaviti. Svima ostalima promjene će nastupiti u sljedećem ažuriranju nekad tijekom petog mjeseca.