IGN
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Šta donosi Triangle Strategy PC verzija?

Gaming

Triangle Strategy je turn-based taktički JRPG naslov koji se prvi put pojavio na Nintendo Switch konzoli 4. marta ove godine. U pitanju je strateško single-player ostvarenje Square Enix-a koje je sada dostupno i na PC-u.

Ranije ove godine, u recenziji verzije za Nintendo Switch IGN je naveo: “Triangle Strategy je mnogo više od nostalgičnog podsjećanja na doba starog taktičkog JRPG-a, bogata priča, odluke koje imaju uticaja, veoma razrađen svijet kao i likovi, stavljaju ga u klasu za sebe. Ipak zbog svog formata i sporijeg tempa posebno u početku, preporuka ide samo ljubiteljima žanra i izuzetno strpljivima – isplati se na kraju.” – i dali su igri ocjenu 8/10.

Uplovili smo u PC luku

Utisci su i dalje svježi u ovom slučaju, pa se IGN fokusirao samo na to kako je igra prošla adaptaciju na PC-u.

Tri kraljevstva Triangle Strategy migrilala su u na lične računare u stilu svih PC portova u posljednje vrijeme – sjajno sa tehničkog aspekta, očajno u kontekstu kontrola. Ovo je možda objašnjivo u slučaju igara koje su inače skrojene za kontrolere ili su prosto suštinski naslovi za konzole ali Triangle Strategy je taktički JRPG. Drugim riječima, ima malo izgovora da nam ne pruži savršenu šemu za kontrole. BackSpace taster je gotovo izluđujuće koristiti kako bi poništili bilo koju komandu, a miš je čini se suvišan. Dok istim svakako možete da izaberete određene funkcije, a po neke i sprovedete, igru manje više možete da igrate na tastaturi. Pritom, igrat ćete je kao da kucate tekst.

To ne znači da zaista kucate bilo kakav tekst u ovoj igri, ali tako ćete se osjećati.

Pored kontrola zaista nije moguće naći primjedbu ovom portu. U pitanju je instant moderni-retro klasik. Igra već uživa relativno konzistentan rejting na Steam-u sa ocjenom 7/10 koja se polako približava Metacritic ocjeni od 83%.

Ko bi rekao da pikseli mogu biti tako lijepi…

Igra evocira Fire Emblem i Final Fantasy Tactics. Krasi je pixelizovana retro prezentacija sa distinktnim vizelnim stilom, muzička podloga koja odgovara standardu ovih naslova i relativno zanimljiv svijet fantastike kakav možete da očekujete od JRPG naslova.

Sve ovo zaradilo je igri Triangle Strategy zavidnu ocjenu 8/10 u IGN-u početkom godine. Glavna primjedba uručana je na račun odnosa priče i gejmpleja – nešto što ni kao primjedba igri nije uzeto previše za zlo, jer kada je vrijeme za gejmplej, on je neprikosnoven, a priča je dovoljno dobro razrađena i puna karaktera koji evoluiraju kroz vrijeme pa i ako će vam se često žuriti da se vratite na bojno polje, nikada vam neće biti dosadno.

Kao zaključak recenzije sa početka godine za Nintendo Switch verziju igre iz IGN-a napisali su:

“Triangle Strategy je lijep tribjut taktičkim JRPG igrama koji pogađa tu 2D/3D nostalgiju i bolje od Octopath Travelera. Bilo je za očekivati za igru ovog žanra da će donijeti složenu političku priču sa britanskom naracijom, ali Trouglasta Strategija odlazi i korak dalje od toga sa suludo razrađenim svijetom i gomilom likova. Zapetljana i duga priča na trenutke može delovati i kao naporna prepreka između genijalnih taktičkih borbi, samo zbog toga što su iste toliko dobre!. JRPG taktički sistem nije pretjerano zakomplikovan ali nikada ne postaje dosadan, sa veoma različitim likovima i najbolje do sada iskorištenim 3D prostorom u igrama ovog tipa. Pohvatati priču, sve kuće, likove i njihove odnose će zahtijevati veliku koncentraciju i strpljenje posebno u početku, ali kako igra bude odmicala sa značajnim odlukama koje će igrač i njegovi saborci donositi, preokretima i iznenađenjima koja će se dešavati, imat ćete mnogo veći payoff ako ispratite ritam igre i investirate se u sve to pošteno.”

Ovo ostaje tačno i pola godine kasnije, a bezvremena prezentacija ovog naslova osigurat će graciozno starenje te zagarantovano iskustvo koje uvijek vrijedi provjeriti ili vratiti mu se kasnije.