in

Hakeri probili zaštitu PS4, mnoge igrice već dostupne na piratskim sajtovima

Čini se kako je zaštita PS4 konzole relativno novijeg datuma pokleknula pod hakerima. Piratske igre već su se počele dijeliti.

U zadnje dvije godine vidjeli smo nekoliko pokušaja probijanja zaštite PlayStation 4 konzole, no oni nisu bili naročito uspješni jer su u Sonyju vrlo brzo krpali svaki propust obaveznim ažuriranjima.

Prije nekoliko mjeseci na konzoli je omogućeno pokretanje prvih piratskih primjeraka igara, što je ipak bila pirova pobjeda za pirate jer su se igre morale pokretati na prastarom firmwareu konzole koji niko živ više nije imao.

No, izgleda da je krajem godine došlo do ozbiljnog pomaka u hakiranju PS4 konzole kada su dva hakerska tima, Specter i Team Fail0verflow otkrili propust u kernelu 4.05 verzije.

Premda je PS4 već na 5.0 verziji firmwarea, ovim je propustom omogućeno pokretanje većeg broja piratskih primjeraka igara na većem broju konzola.

Prije su se mogli piratizirati samo GTA 5, Far Cry 4 i Assassin’s Creed 4, no sada su se listi pridružili naslovi kao što su Uncharted 4, Dying Light, Diablo 3 i drugi.

Zanimljivo je da je hakiranje 4.05 firmwarea hakerima dalo pristup i ugrađenom emulatoru PlayStation 2 igara na PS4 konzoli. Postojanje istoga nije iznenađujuće jer se na PS4 konzoli prodaje i šačica PS2 naslova. No, na PS4 se mogu zaigrati samo oni PS2 naslovi koje Sony ima pravo distribuirati, iako je emulator sposoban pokretati i PS2 naslove koji nisu u Sonyjevoj probranoj ponudi.