in ,

NVIDIA moli da grafičke kartice prodaju gejmerima, a ne majnerima

Osim ukoliko ne živite pod zemljom, vjerovatno ste svjesni ogromne popularnoti koje su kriptovalute doživjele posljednjih pola godine.

Od nečega što je bilo popularno u uskom krugu ljudi, mahom entuzijasta, kriptovalute su posljednjih par mjeseci eksplodirale u popularnosti i postale pravi mejnstrim biznis gdje razni vide priliku da se obogate. Nećemo se previše zadržavati oko kriptovaluta, ali one svakako utiču i na život nas gejmera.

Da biste zaradili neke od kriptonovčića, potrebna je velika procesorska snaga, odnosno da ih “rudarite”, zašta ljudi prave specijalne rudarske stanice, koje se sastoje od računara napravljenih isključivo u ove svrhe sa ogromnim brojem jakih i popularnih grafičkih karti koje koriste svu svoju procesorsku snagu kako bi generisali novčiće. Osim što ova pojava nevjerovatno jede struju, jedna druga negativna posljedica jeste i ogromna nestabilnost koju je popularnost rudarenja stvorila na tržištu grafičkih procesora.

Ukoliko ste posljednjih mjeseci poželeli da unaprijedite svoju gejming mašinu, vjerovatno ste i sami bili žrtva ove nestašice, koja je dovela ne samo do manjka grafičkih karata na tržištu, nego i do drastičnih povećanja cijena. Štaviše, u ovom trenutku mnoge popularne grafičke karte srednje i više klase je praktično nemoguće naći.

Sve ovo je dovelo do toga da kompanija NVIDIA diskretno zatraži od prodavaca da prestanu da prodaju grafičke rudarima, i to tako što će prodavci ograničiti prodaju na do dva komada po osobi.

Ukoliko se pitate zašto bi NVIDIA ovo uradila, kad od velike prodaje i povećanja cijena imaju korist, u pitanju su svakako dugoročni planovi. Pomama za kriptovalutama i čitav sistem će neminovno doživjeti krah u nekom trenutku, kada se stvari normalizuju, a vjerovatno će i sam sistem preći na druge oblike umjesto tradicionalnog rudarenja kakvo sada poznajemo. Kada dođe do toga, za proizvođače grafičkih će možda već biti kasno, jer već sada mnogi PC gejmeri odustaju od apgrejdovanja svojih mašina zbog visokih cijena i razmišljaju o prelasku na konzole ili su to možda već učinili.

Dakle, kompanija NVIDIA je prepoznala dugoročan problem za tržište pc gejminga, pa je u skladu sa time reagovala ovim pozivom kako bi pokušala da povrati povjerenje gejmera u PC gejming, piše “Play.co.rs