in

Hakeri upali u Nintendovu online uslugu na Switchu

Nintendova Onlline usluga za mrežno igranje na Switchu pomogla je znatiželjnim hakerima da na konzoli omoguće igranje NES igara koje nisu u ponudi.

Jedna od stvari kojima Nintendo planira namamiti igrače da se pretplate na novu mrežnu uslugu za Switch konzolu jest pristup katalogu igara s prve Nintendove konzole.

Za svega četiri eura mjesečno (ili 20 eura godišnje), pretplatnici na Switch Online dobivaju pristup kolekciji od 20 NES igara. Taj broj će rasti s vremenom, ali hakeri su već našli načina kako ga povećati.

Naime, NES igre na Switchu pokreću se putem magije zvane emulacija, što znači da u praksi nema prepreke zbog koje neke igre ne bi mogle biti pokrenute.

Stvar je samo pravne naravi, odnosno pitanja ima li Nintendo dozvolu (ili interes) igračima ponuditi pristup pojedinim igrama.

Hakerima stoga nije bio problem pokrenuti igre preko uobičajenih formata datoteka. Jedini preduslov je taj da je sama konzola hakirana… što nas dovodi do manje atraktivnog dijela priče.

Naime, emulator koji dolazi uz Switch Online uslugu traži da vam konzola bude spojena na internet minimalno jednom sedmično kako biste NES igre mogli igrati. Čini se kako je upravo to Nintendova zaštita za ovu predvidivu situaciju – s obzirom na to da za hakirane konzole uvijek postoji rizik da će ih Nintendo blokirati ako ih korisnici spajaju na internet.