in

Umjetna inteligencija pobjeđuje ljude i u Doti 2

Umjetna inteligencija do sada je ljude pobjeđivala u mnogim poljima, da bi pobjedom u drevnoj kineskoj igri Go i šahu konačno pokazala da je spremna za nove, neslućene izazove.

Jedan od takvih izazova je sučeljavanje s profesionalnim igračima esportova, pa je neprofitna organizacija OpenAI pokušala, i uspjela, “istrenirati” sisteme umjetne inteligencije i za ovaj zadatak.

U te su svrhe oformili tim od pet neuronskih računalnih mreža, OpenAI Five, koji je “učio” kako igrati popularnu esport igru Dota 2. Sustav ima mogućnost skupiti čak 180 godina “iskustva” u igranju u samo jednom danu, pa nije čudo da vrlo brzo napreduje. U tome mu, dakako, pomaže i ne baš zanemariva procesorska snaga čak 256 GPU-ova i 128 hiljada CPU-ova.

Prepreke za AI u igranju Dote u odnosu na igre na ploči predstavlja činjenica da se u ovoj igri potrebno snalaziti poput čovjeka, pratiti mnoštvo pravila i prilagođavati se okolini i situaciji. Zbog toga su stručnjaci iz OpenAI-ja morali razviti nove tehnologije strojnog učenja, što su do u detalje pojasnili na svojem blogu.

U konačnici su dobili “ekipu” od pet neovisnih sustava umjetne inteligencije koji su u stanju međusobno sarađivati i pratiti timsku strategiju, fokusirati se na dugoročne ciljeve i koordinirati akcije. U posljednjih nekoliko mjeseci ova je ekipa bilježila konstantan napredak igranja, a u usporedbi s ljudima počela je reagirati brže, poteze vući tačno do u frame, da bi u konačnici ovih dana počela pobjeđivati ljudske igrače.

Sljedeći cilj za OpenAI Five je esports turnir The International u avgustu, kada će se ovaj sistem suočiti s najboljim profesionalnim igračima Dote 2 na svijetu.