in

PlayStation 5 Pro navodno će koristiti novu PSSR tehnologiju

Navodni PlayStation 5 Pro model je glasina koja postaje sve glasnija. Šuškalo se već ranije da Sony za kraj ove godine priprema snažniji model PS5 konzole, ali nismo imali neke konkretne detalje.

Ovih su dana pak osvanule neslužbene informacije o hardverskim specifikacijama tog mističnog uređaja, a potvrdio ih je Tom Henderson s portala Insider Gaming – isti onaj koji je prvi imao točna saznanja o PlayStation Portalu i PlayStation 5 Slim modelu s odvojenim čitačem. Dakle, veće su šanse da je ovo istinito nego da nije.

Prema tim tvrdnjama PlayStation 5 Pro navodno će u klasičnom izvođenju igara biti do 45% brži od standardnog modela, s dvostruko boljim performansama u raytracingu (a negdje čak i do četiri puta boljima). Ovaj bi model navodno trebao omogućiti ono što se svih ovih godina lažno promoviralo na kutiji za PlayStation 5 – pravu podršku za 8K rezoluciju.

Naravno, ne treba očekivati igranje u nativnoj 8K rezoluciji. Za tu svrhu Sony navodno priprema novu upscaling tehnologiju zvanu PSSR iliti PlayStation Super Resolution Upscaling, koja bi se za razliku od trenutne checkerboarding metode trebala razlikovati po tome što koristi strojno učenje, odnosno upscaling pomoću umjetne inteligencije – nešto u stilu Nvidijinih GeForce RTX kartica.

Navodi se kako će PS5 Pro imati 33,5 teraflopsa računalne snage i da su devkit modeli konzole poslani developerima još prošle godine. Sony navodno cilja na lansiranje PS5 Pro modela za blagdane 2024. godine, ali ostaje mogućnost da će lansiranje biti pomaknuto ovisno o ponudi igara. Mnogi vjeruju da bi u tome ulogu mogao imati i termin izlaska za najočekivaniju igru ove generacije – Grand Theft Auto 6.

Isto tako, u Sonyju vjerojatno čekaju i potez konkurentnog Xbox kampa. Iz Microsofta su već najavili kako za kraj godine pripremaju nešto novo za Xboxov hardver, no izgledno je da to neće biti snažniji model Xbox Series konzole već revizija postojećeg hardvera bez značajnijih nadogradnji u pogledu snage.