in

Korisnici Androida oprez! Širi se opasan virus

Za korisnike Androida izdato je novo upozorenje zbog zlonamjernog softvera koji je poznat pod imenom XLoader. U pitanju je zlonamjerna datoteka ili kod koji može zaraziti telefon ili kompjuter.

Kako prenosi San, otkriveno je da XLoader krade podatke korisnika, i to na način da se pretvara kao da je Gugl Hrom, navode stručnjaci.

 

Ovaj zlonamjerni softver do sada je otkriven u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, Južnoj Koreji i Tajvanu.

Zlonamjerni softver se distribuira putem SMS poruka, i to na način da korisnik dobije poruku koja sadrži skraćeni URL link. Kada se klikne na tu poveznicu, na korisnikov uređaj se instalira malware.

Nakon što korisnici daju dopuštenje zlonamjernom softveru za pristup njihovim telefonima, on može ukrasti fotografije, poruke, kontakte i IMЕI brojeve.

Srećom, Android uređaji s Gugl Plej Protekšn zaštićeni su od ove vrste zlonamjernog softvera. Plej Protekt trebao bi biti omogućen prema zadanim postavkama, ali u slučaju da nije, možete to sami napraviti u aplikaciji Gugl Plej.

Vaš uređaj bi uvijek trebao biti ažuriran najnovijim softverom. Također biste trebali izbjegavati instaliranje aplikacija iz neslužbenih trgovina.

Neobična veb mjesta
Nadalje, nikada ništa ne biste trebali preuzimati s čudnih ili neobičnih veb mjesta ili stranica.

Svakako je poželjno na uređaj instalirati antivirusni program.