in

Revolucionarno: Kineski laserski dron može ostati zauvijek u zraku

Veliki fotoelektrični pretvarač na dnu drona skuplja energiju iz lasera poput fotonaponske ploče.

Istraživači sa Sjeverozapadnog politehničkog sveučilišta u Xianyangu u Kini demonstrirali su dron koji teoretski može ostati zauvijek u zraku, zahvaljujući sistemu daljinskog punjenja koji isporučuje energiju putem prilagodljivog lasera s tla.

Sistem koristi fotoelektrični pretvarač na dnu drona za hvatanje energije iz lasera i pametni algoritam vizuelnog praćenja, kako bi laserski snop bio uvijek usmjeren na dron, kao i prilagodljivi sistem za oblikovanje snopa koji može kompenzirati promjene u gustoći atmosfere. Kinezi su također osmislili metodu prepoznavanja prepreka i brzog podešavanja snage snopa na sigurnu razinu. Testirali su ga s malim quadcopterom i demonstrirali kako radi u zatvorenom prostoru s upaljenim i isključenim svjetlima, te vani noću.

Posljednjih godina kineska industrija bespilotnih letjelica brzo se razvila, a scenariji primjene bespilotnih letjelica nastavili su se širiti i produbljivati. Fotodinamički UAV oslobodio se ograničenja trajanja baterije i pružit će nove ideje za razvoj i primjenu za industriju UAV-a.