in

iPhone 15 uopće neće imati tipke, a cijena bi mogla zabrinuti fanove?

Iako nas od predstavljanja novog iPhonea dijeli još devet mjeseci, već su počela nagađanja o izgledu nove 15-ice i o tome koje će nove tehnologije i značajke Apple inkorporirati u svoje nove uređaje.

Što se pametnih telefona tiče, kompanija nas nije pretjerano oduševila u 2022. jer količina i “wow momenti” noviteta bili su svedeni na minimum. Drugim riječima, ako niste bili prisiljeni kupovati novi iPhone, vjerojatno ste ga preskočili. No, sudeći prema šuškanjima, petnaestica bi mogla imati niz dobrodošlih, dugoočekivanih i originalnih rješenja koja će, dogode li se, osjetno promijeniti iPhone iskustvo.

Stiže USB-C?

Jedna od prvih stvari koje MacRumors ističe jest ono što su svi korisnici čekali, a to je konačni prelazak na USB-C i odmak od omražene Lightning tehnologije koja, unatoč nekim razumljivim prednostima, u konačnici predstavlja tek frustrirajuću gnjavažu i jednu od negativnijih strana funkcioniranja unutar Appleovog ekosustava. To znači i brži prijenos podataka (podrška za “najmanje” USB 3.2 ili Thunderbolt 3).

Promjene, uključujući i ovu, obuhvatit će sva četiri modela (dva 6.1-inčna i dva 6.7-inčna modela). Ukratko, po jedan od dvije veličine uređaja bit će standardni, dok će drugi biti bolji i skuplji Pro model. Naravno, sve najbolje značajke pojavit će se na Pro modelima.

Karakteristike

Dynamic Island koji je predstavljen prošle godine proširit će se i na standardne modele. I to je odlična stvar jer novitet povezan s interaktivnim “otokom” koji obavija vizualno nametljivi izrez jedno je od boljih i zanimljivijih Appleovih rješenja (bez obzira na online sprdačinu na račun naziva).

Apple će koristiti Qualcommove modem čipove za nove uređaje jer njihovi još uvijek nisu spremni. Standardni model dobit će prošlogodišnji A16 čip s Pro modela, dok će Pro modeli dobiti poboljšani 3-nanometarski A17 čip. Osim toga, Pro modeli mogli bi dobiti i okvir od titana, ali i periskopske leće za kvalitetnije zumiranje.

Ne treba posebno isticati da će to već ionako impresivnu iPhone kameru učiniti još boljom, a čak i najveći mrzitelji, odluče li biti objektivni, realni i prizemljeni, priznat će da je ono što Apple radi s kamerama u najmanju ruku impresivno.

Što se periskopskog zooma tiče, on omogućava 5x ili čak 10x optičko zumiranje (Samsung ima 4x do 10x optički i 100x digitalni zoom). Tu su i Sonyjevi senzori koji udvostručuju zasićenje signala za svaki piksel, što znači više svjetla i manje premale ili prevelike izloženosti.

Hoće li izgledati drugačije?

Ono o čemu je pisao Bloombergov Mark Gurman također spada u šuškanja s malo više težine. Gurman, naime, tvrdi da bi Pro Max model mogao zamijeniti Ultra model kao što je to bio slučaj i s Apple Watch uređajima. Iako se radi samo o nomenklaturi koja je većini možda potpuno nebitna, činjenica jest da će ovakav raspored barem na papiru djelovati puno jasnije.

Daleko bitnije su promjene u dizajnu koje, ako je vjerovati nagađanjima, neće biti revolucionarne. I dalje govorimo o “pilulolikom” izrezu na ekranu s Dynamic Island tehnologijom, ali ovog puta će, kao što smo već napisali, biti dostupan na svim modelima. Tu je i okvir od titana koji je zaobljen na stražnjem dijelu kao što je to bio slučaj s MacBook Pro modelima.

Međutim, ono što je zanimljivo je uvođenje solid-state tipki za zvuk i uključivanje uređaja koje bi bile nalik onima koje su prvi put predstavljene kod Home tipke na iPhoneu 7. Drugim riječima, ne bi bilo mehaničkih tipki, već solid-state tehnologije koja koristi “osjetni povratni odgovor” ili “haptic feedback” (na jeziku koji razumijete).

Cijene rastu

Ono najbitnije smo ostavili za kraj i ne čini se da je riječ o dobrim vijestima. Naime, iz nekih izvora dolaze informacije kako bi novi iPhone mogao biti još skuplji, a razlika u cijenama između standardnih, Pro i Ultra modela još veća.

Trenutna cijena Pro modela kreće od 1000 dolara, što znači da bi novi iPhone 15 Pro, pokažu li se nagađanja tačnima, mogao koštati preko hiljadu dolara.