in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

EU traži od Elona Muska da Twitter igra po europskim pravilima

Nova uloga

Elon Musk će se u ulozi novog šefa Twittera suočiti s jednim od najstrožih pravila online moderiranja sadržaja na svijetu. Naime novi europski Zakon o digitalnim uslugama u srazu je s Muskovom vizijom Twittera kao platforme za slobodu govora, a Bruxelles inzistira na poštivanju novih pravila pod svaku cijenu.

Prije desetak dana u Europskoj uniji stupio je na snagu novi Zakon o digitalnim uslugama (DSA), po kojem nacionalne vlasti digitalnim kompanijama mogu narediti uklanjanje ilegalnog sadržaja prema zakonima EU-a i nacionalnim zakonima država članica. Digitalne platforme moraju provjeriti sve sadržaje koje su označili korisnici kao uvredljiv sadržaj, odnosno moraju blokirati, ukloniti ili ograničiti protuzakoniti sadržaj i transparentno objaviti kakve mehanizme su uveli za sprječavanje njegova širenja.

Iako je novopečeni ‘Chief Twit’ Musk opetovano govorio da će se Twitter pod njegovom palicom pridržavati nacionalnih zakona, pritom naglasivši da nisu napravljene promjene pravila o moderiranju sadržaja, Europa je jako svjesna da ima posla s jednim od najvećih zagovaratelja potpune slobode govora u javnom prostoru, piše Politico.

Šta god Musk namjeravao učiniti s Twitterom, njegovo preuzimanje Twittera svojevrsni je stres-test za EU-ova nova pravila o moderiranju sadržaja jer jedno je sastaviti pravila za sigurniji internet, a nešto potpuno drugo doista ih provesti.

Musk nije skrivao da Twitter smatra ‘javnim gradskim trgom’ na kojem bi napisana riječ, bez obzira na to koliko uvredljiva ili na bilo koji drugi način sporna bila, trebala biti dopuštena, rekavši da bi u protivnom posrijedi bilo potkopavanje demokracije. Između ostalog izrazio je zabrinutost zbog odluke EU-a da zabrani internetske stranice ruskih državnih medija nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Prije nekoliko dana Musk je na Twitteru objavio poveznicu internetske stranice poznatu po lažnim vijestima i teorijama zavjere, koja sugerira da je napad 28. oktobra na supruga Nancy Pelosi izvela muška prostitutka. Nakon što je NY Times izvijestio o Muskovu tvitu, Musk je na to odgovorio novim tvitom implicirajući da te američke novine šire lažne vijesti jer on nije ‘njima tvitao poveznicu’.

Pitanje je u kojoj mjeri će se Muskova vizija slobode govora na njegovoj platformi moći uskladiti s novim europskim pravilima koja će se postupno uvoditi sljedećih nekoliko mjeseci.

“U Europi će ptica letjeti prema europskim pravilima”, tvitao je povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton. Musk ga je prošle sedmice pokušao još jednom uvjeriti da će poštivati novi Zakon o digitalnim uslugama.

Problematično je i oglašavanje na Twitteru, jer po novim pravilima oglasi ne smiju ciljati korisnike na temelju osjetljivih podataka poput seksualnih preferencija i vjerske pripadnosti.

!Musk kaže da kupuje Twitter iz dobrotvornih razloga, ali istovremeno želi nastaviti nuditi hiperpersonalizirane oglase”, rekla je europarlamentarka iz redova Zelenih Kim van Sparrentak.

Pored toga, Twitter mora do februara objaviti broj svojih korisnika te se onda na temelju baze korisnika u Uniji uskladiti s njenim pravilima do ljeta sljedeće godine ili do februara 2024. godine.