in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk predlaže da Tajvan postane ‘posebna administrativna zona’ kao Hong Kong

Elon Musk predstavio je ideju koja bi po njegovom mišljenju riješila tenzije između Kine i Tajvana

Sugerirao je da bi se tenzije između Kine i Tajvana mogle riješiti predajom dijela kontrole nad Tajvanom Pekingu. Ova izjava stiže samo nekoliko dana nakon što je iznio prijedlog za mogući dogovor o okončanju rata između Rusije i Ukrajine, kojeg su mnogi osudili.

Najbogatiji čovjek svijeta izjavio je u intervjuu za Financial Times: “Moja preporuka, koja neće sve usrećiti…bila bi osmisliti posebnu administrativnu zonu za Tajvan koja bi bila prihvatljiva. Mogla bi biti poput Hong Konga”, prenosi The Guardian.

Musk je to izjavio kao dio odgovora na pitanje o Kini, gdje njegova tvrtka Tesla upravlja velikom tvornicom u Šangaju. Tvornica u Šangaju isporučuje čak polovicu globalnih isporuka koje kompanija Tesla izvrši.

Također, Musk smatra da je sukob oko Tajvana neizbježan, a upozorio je da bi takav sukob utjecao ne samo na Teslu, već i na Apple, kao i na globalnu ekonomiju.

Osim toga, Musk je izjavio da je Kina tražila uvjerenje da tamo neće ponuditi internetsku uslugu Starlink te da mu je Peking jasno dao do znanja da ne odobrava njegovo nedavno uvođenje Starlinka u Ukrajinu kako bi pomogao vojsci da zaobiđe rusko isključenje interneta.

Ranije ovog mjeseca, Musk je predložio da Ukrajina trajno prepusti Krim Rusiji, da se održe novi referendumi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda kako bi se odredila sudbina teritorija pod ruskom kontrolom te da Ukrajina pristane na neutralnost.

Njegov komentar oštro su kritizirali mnogi pa i sam ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, koji je predložio vlastitu anketu na Twitteru: Koji @elonmusk vam se više sviđa? Onaj koji podržava Ukrajinu (ili) onaj koji podržava Rusiju.”