in ,

AMD smiruje korisnike svojih procesora, nema straha od sigurnosnog propusta

Sigurnosni propust koji je ove sedmice otkriven u modernim procesorima obuhvaća i AMD-ove proizvode, ali je najvećim dijelom već riješen.

Kao što smo ovih dana pisali, grupa istraživača nedavno je u gotovo svim modernim procesorima pronašla sigurnosni propust koji u teoriji može dovesti do krađe osobnih podataka iz memorije računala, mobitela i ostalih elektroničkih uređaja. Šanse za to su, međutim, dosta nategnute i prijetnje do sada nisu ni uočene u javnoj domeni. Ipak, kako se radi o dosta ozbiljnom propustu, sve velike kompanije brzo su krenule u ispravljanje problema, koliko je to moguće.

Intelovi procesori pritom su nešto rizičniji, dok se AMD oglasio tvrdnjom kako njihovi procesori nisu zahvaćeni sigurnosnim propustom. Međutim, to je tek djelomično tačno. Naime, kao propust su identificirane tri varijante mogućih napada, od kojih se jedna (Spectre BCB) odnosi na AMD-ove procesore, ali je već riješena softverskim ažuriranjem. Što se tiče ostalih dvaju varijanti napada (Spectre BTI i Meltdown RDCL), iz AMD-a poručuju kako je zbog njihove arhitekture procesora postoje približno nulta opasnost i rizik od mogućeg napada.

Što se svih ostalih procesora tiče, savjet je da instalirate softverske zakrpe što prije. Ako ste korisnik Windowsa 10 i Linuxa, zakrpe su već dostupne putem ažuriranja. Ažuriranja za ostale sisteme i internetske preglednike trebala bi doći kasnije ovoga mjeseca.