in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Laptop vam je stalno pri kraju s baterijom? Probajte ovo!

Postoji rješenje!

Ključ za očuvanje baterije najčešće se nalazi skriven u postavkama, a znaju pomoći i neke promišljene korisničke odluke

Baterije na vašem laptopu PC ili Mac ovise o tvorničkim postavkama, kao i vašim aktivnostima. U pravilu će trajati manje nego što piše na kutiji osim ako ne pazite na nekoliko faktora, a to postavke napajanja, koliko aplikacija imate u pozadini i konačno – temperatura uređaja. Ovo su načini na koje svakodnevni radni vijek možete produžiti.

Iskoristite ugrađene alate u Windowsima

Prvo što možete napraviti u Windowsima je poigrati se planom potrošnje. Operativni sistem dolazi s alatom za uređivanje postavki performansi, također poznatim kao Windows performance management tool. Riječ je o slajderu do kojeg možete doći putem ikonice za bateriju u traci s programima. Ako koristite Windows 11, uđite u postavke režima rada klikom na Settings > System > Power & Battery > Power Mode.

Kompanija koja je napravila vaš PC diktira načine na koje vaše odluke utječu na bateriju, no načelno – vodite računa o sljedećem:

Način rada za najbolje performanse, odnosno Best Performance mode, napravljen je za one koji bateriju rado mijenjaju za brži rad. U ovom načinu rada Windowsi neće zaustavljati aplikacije u pozadini, što znači da ako ih imate više otvorenih, očekujte brz pad postotaka baterije.

Način rada za bolje performanse ili Better Performance (također poznat kao ‘preporučen’ način rada) ograničava resurse koji se šalju aplikacijama u pozadini, no koji inače stavlja snagu ispred učinkovitosti, prenosi Tportal.hr.

Način rada za bolju bateriju, odnosno Better Battery mode, nudi upravo ono što piše u naslovu – duži životni vijek na račun performansi. Način rada za čuvanje baterije Battery Saver mode pojavljuje se samo ako je vaš PC odspojen od napajanja te koji reducira svjetlinu ekrana za 30 posto i zaustavlja preuzimanje nadogradnji, gasi sinhronizaciju e-maila i zaustavlja većinu pozadinskih aplikacija.

Koristite Mac? Uđite u postavke za bateriju

Noviji uređaji iz Applea koji rade s novim verzijama operativnog sistema imaju dosta širok raspon postavki potrošnje. Do njih dolazite ulaskom u sistemske postavke klikom na System Preferences i potom na postavke baterije, odnosno Battery.

Uključite stavku koja malo stišava svjetlinu ekrana kad Mac nije na punjaču (Slightly dim the display while on battery power) i deaktivirajte opciju koja MacBooku naređuje da ponekad provjeri nove e-mailove i nadogradnje te se vrati u mirovanje – birajte Enable Power Nap while on battery power.

Ovisno o verziji MacBooka i macOS-a, moći ćete se poigrati s više postavki za štednju energije, poput optimiziranja videostreaminga dok laptop nije spojen na punjač, kao i optimizirano punjenje baterije.

Neki Macovi također imaju postavku za načine rada baterije (Energy Mode) koja je dosta slična gore spomenutom alatu za Windowse.