in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Chrome zauzima previše mjesta na disku? Uradite ovo!

Postoji rješenje

Najpopularniji internetski preglednik na svijetu naoružan je setom alata za održavanje uz pomoću kojih korisnici mogu učinkovito obuzdati njegove funkcije

Chrome je jedan od najbržih i najpouzdanijih preglednika na svijetu, no jedan od problema s njime je što vrlo brzo može progutati hrpu resursa i potrošiti nezamislivo puno prostora na disku. Ako ga ne obuzdate, ovaj program će usporiti sebe i vaš kompjuter. Poduzmite ove trikove kako biste rasteretili vaš PC i osigurali glađi rad u Google Chromeu, objašnjava Makeuseof.

Zatvorite prethodno učitane stranice

Chrome na stranicama koje posjećujete cijelo vrijeme provjerava IP adrese povezanih stranica pretpostavljajući da ćete ih posjetiti. Ovaj naoko obziran potez siše jako puno resursa, no na sreću – moguće ga je zaustaviti. Iako će se stranice možda učitavati malo sporije, Chrome će zauzeti puno manje mjesta na disku.

Za deaktivaciju ove opcije uradite sljedeće:

  • Kliknite na tri vertikno poredane tačkice u gornjem desnom uglu i birajte postavke (Settings);
  • Na lijevom panelu birajte Privacy and security;
  • Uđite u izbornik za kolačiće klikom na Cookies and other site data;
  • Isključite stavku Preload pages for faster browsing and searching

Zatvorite kartice koje sišu najviše resursa pomoću Task Managera

Čak i ako ih aktivno ne koristite, sve kartice zauzimaju dio memorije vašeg kompjutera. Na sreću, pregled svih kartica i njihove potencijalne potrošnje moguć je pomoću alata pod imenom Chrome Task Manager. Pristupa mu se klikom na tri horizontalne tačkice u gornjem desnom uglu, klikom na More Tools i biranjem opcije Task Manager.

Filtrirajte ekstenzije, web stranice i ostale procese koji zatrpavaju najviše prostora jednostavnim biranjem elementa na listi i nakon opcije End. Još jedan praktični korak je potpuno micanje ekstenzija koje gutaju puno resursa odlaskom u More Tools > Extensions i biranjem stavke Remove pored bilo koje ekstenzije.

Oslobodite prostor na disku

Ako imate malo memorije na kompjuteru, svega dvije otvorene kartice mogu zauzeti puno mjesta na disku. Osigurajte da imate bar 2 GB slobodnog prostora na disku gdje ste instalirali operativni sistem. Brisanjem nepotrebnih podataka ćete dramatično smanjiti Chromeov utjecaj na memoriju.

Za ovo najbolje služi alat za Windowse pod imenom Disk Cleanup. Pomoću njega možete izbrisati stvari koje sistemu više ne trebaju poput temporarnih internetskih datoteka, izbrisanih stvari u košu za smeće i tako dalje.

Ovako se koristi Disk Cleanup:

  • Desnim klilkom kliknite na disk;
  • Kliknite na Properties;
  • Kliknite Disk Cleanup unutar kartice General;
    žStavite kvačice pored skupina datoteka koje želite izbrisati;
  • Kliknite na OK.