in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk postao najbogatiji čovjek na svijetu

Nova lista

Pogled na Bloombergovu listu milijardera otkriva da danas na svijetu imamo čak jedanaest osoba koje su teške više od 100 milijardi dolara. Na toj listi dominiraju bogataši iz tehnološkog sektora, a trenutno prvo mjesto kao najbogatija osoba na svijetu drži – Elon Musk. Od početka pandemije njegovo je bogatstvo brutalno naraslo te je, prema posljednjim brojkama s Bloomberga, sada težak nevjerovatnih 236 milijardi dolara.

Da se radi o velikim brojkama, najbolje pokazuje poređenje s još dva ultrabogataša čija je vrijednost veća od 100 milijardi dolara – Warrenom Buffetom i Billom Gatesom. Naime, bogatstvo Elona Muska veće je cifre koja se dobije kada se zbroji bogatstvo Buffeta i Gatesa. Buffet se nalazi na desetom mjestu liste bogataša i njegova vrijednost iznosi 103 milijarde dolara, dok je Gates na četvrtom mjestu i težak je 130 milijardi dolara.

Drugo mjesto pripada velikom Muskovom suparniku Jeffu Bezosu (197 milijardi dolara), dok je na trećem mjestu Bernard Arnault sa 164 milijarde dolara. On i Buffet jedine su osobe na listi top 10 milijardera koji bogatstvo nisu ostvarili na tehnološkom tržištu. Usprkos svim problemima s Facebookom i milijardama koje je (kratkotrajno) izgubio, Mark Zuckerberg nalazi se na sedmom mjestu sa 121 milijardom dolara, a ispred njega su osnivači Googlea.

Razlog velikog rasta bogatstva ove godine Elona Muska, a riječ je o porastu većem od 66 milijardi, leži u odličnim performansama Tesle, ali i nedavnoj investiciji u SpaceX prema kojoj je vrijednost kompanija dosegla 100 milijardi dolara i samo zahvaljujući toj investiciji bogatstvo Muska skočilo je za dodatnih 11 milijardi dolara, piše Bloomberg.