in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Opasnost za ukućane: Vaš Smart TV potencijalno krije ozbiljnu prijetnju!

Izloženi čestim napadima

Ako u svom domu imate na desetine uređaja – od pametnih televizora, bežičnih štampača i glasovnih asistenata – mogli biste da rizikujete hiljade napada u samo nekoliko dana.

Nova studija otkrila je ogroman rizik koji imaju ljubitelji tehnologije koji svoje domove pune pametnim uređajima. U svijetu prosječni dom ima više od 10 različitih povezanih uređaja, što uključuje pametne televizore, termostate povezane preko Wi-Fi-ja, pametne zvučnike poput Amazon Echo, sijalice sa glasovnim upravljanjem i još mnogo toga. Ali dok ovi genijalni uređaji pomažu u automatizaciji naših domova i olakšavaju nam život, takođe mogu predstavljati rizik, pokazala je nova studija.

Kako piše Sky News, u studiji o potencijalnim rizicima u savremenim domovima u Velikoj Britaniji, gdje je napravljena rekonstrukcija kuće sa pametnim uređajama povezanim na internet, uključujući Smart TV, bežične sigurnosne kamere i W-Fi povezane štampače, otkriveno je da je tipična kućna postavka bila bombardirana sa 1.017 skeniranja ili pokušajima hakovanja iz cijelog svijeta samo tokom prve nedjelje.

Još gore, broj skeniranja se povećavao kako je sve više i više ljudi pokušavalo da utvrdi šta je povezano s internetom u lažnoj kući i da li postoji bilo kakva šansa da se provali u uređaje. U najprometnijoj sedmici brojka je narasla na 12.807 skeniranja ili pokušaja hakovanja. Iako je bilo 2.435 pokušaja zlonamjerne prijave na uređaje.

Srećom, sigurnosne zaštite koje su dolazile sa uređajima uspjele su da blokiraju većinu ovih pokušaja. Područja iz kojih su pretnje dolazile bile su Amerika, Rusija, Indija, Kina i Holandija.

Najčešća prijetnja bila je pokušaj pronalaska nezaštićenih uređaja, a zatim korištenje slabih šifri za pristup.