in

Microsoft Teams dobija virtuelne kafiće, sobe za sastanke i odmor

Microsoft širi svoj novi Together Mode za Teams, čime će se korisnicima omogućiti da se pretvaraju kao da su u kafiću, sobama za sastanke ili šta god izaberu u mnoštvu predložaka ponuđenih na platformi.

Dakle, Microsoft se odlučio ponuditi dosta noviteta u smislu estetskog dijela Teamsa, kako bi ga učinio prisnijim i nekako bližim za korištenje u ovim trenucima kad se radi na daljinu i daleko od kolega. Zanimljivost je da se uz strojno učenje postiglo to da se osobu centrira i postavlja u virtuelnu stolicu gdje god se nalazili u stvarnoj prostoriji.

Teamsov Together Mode koristi NBA liga kako bi prikazala virtelnu publiku na tribinama pa na taj način bar malo dočarava atmosferu koja nedostaje na utakmicama tokom pandemije koronavirusa. To je samo djelić svega što Teams nudi po pitanju dizajna okruženja. Sve je u rukama kreatora sastanka, videopoziva, konferencije,…

Možda se ne čini mnogo, ali u teškoj bitki s konkurentima, svaki detalj je od iznimne važnosti, pa tako i ovaj. Također, u budućnosti će sve ovo otići korak dalje i Microsoft zapravo tek testira sve što može učiniti na ovom području. Posebno je zanimljivo što se korisnike može dijeliti u grupe te svakoj grupi dodijeliti drugačiji vizual. Idealno za obrazovni sektor.

Zahvaljujući takvom trudu Microsoft Teams uspio se izdići u borbi sa Zoomom. Konkretnije, od 17. februara do 14. juna ove godine Teams je porastao za 894 posto, a Zoom za 677 posto.

Ipak, velika promjena u korist Teamsa dogodila se kad je ponuđena njegova besplatna verzija. Ona nudi glavne funkcije te platforme i novi korisnici to su prepoznali. Uz to, barem kad se radi o Sjedinjenim Američkim Državama, Microsoft je prepoznatljiv, ne prati ga reputacija nesigurnog i nepovjerljivog kao “početnika” Zoom i, u konačnici, stvari su na taj način počele dolaziti na svoje.